Brusselbrussel-triomfboog-parkbrussel-markt

Jette

In de gemeente Jette in Brussel is de belangrijkste bezienswaardigheid het René Magritte Museum – niet te verwarren met het Magritte Museum gelegen aan het Koningsplein 1.

René Magritte
Het René Magritte Museum is gehuisvest in het pand waar de Belgische surrealist 24 jaar lang werkte. Hij woonde op de begane grond van het huis, tijdens zijn hoogtijdagen van 1930 tot 1954. Toen hij op 55-jarige leeftijd internationale roem verwierf verliet hij het pand aan de Esseghemstraat. Sinds 1999 is het huis voor het publiek geopend als museum.

Park
Voor een fijne wandeling ga je naar het het Koning Boudewijnpark. Een fraai stuk groen in Brussel met een weids geheel van bossen, moerassige gebieden, weiden, parken en vijvers. Je vind er Brusselaren en expats die er fietsen, joggen en wandelen. Anderen vermaken zich op het basketveld of spelen met de kleintjes op de aanwezige speelterreinen. Ook leuk voor de kids is de kinderboerderij waar ze leren dieren te verzorgen, maar ook zien hoe ze brood bakken en kaas maken.

Abdij
Tijdens een bezoek aan Jette, zal je vast en zeker de Abdij van Dielegem, gebouwd vanaf 1095, tegenkomen. De abdij omvatte eeuwenlang een enorm gebied, echter tijdens de Franse Revolutie werd het grootste deel vernield, thans staat enkel de abtswoning nog fier overeind.

Chocolade
Brussel en chocolade gaan hand in hand, zo ook in Jette bij Chocoladefabriek Manon. Hier maakt men ongeveer 80 soorten bonbons, op basis van verse producten, zonder kleurstoffen of conserveermiddelen. Je kunt de fabriek bezoeken, maar een rondleiding is uitsluitend voor groepen (20 tot 35 personen) en er dient vooraf gereserveerd te worden.

Jette, het Lourdes van het Noorden
In heel Europa werden in het begin van de twintigste eeuw replica’s van de Lourdesgrot gebouwd, ook in Brussel. De bekendste van dergelijke grotten vind je in Jette, bij de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes uit 1913.  De grot is een redelijk natuurgetrouwe replica van het exemplaar in Lourdes. Onder het Mariabeeld ligt zelfs een steen uit de echte grot in Frankrijk. In het naast gelegen park staan kapelletjes die de vijftien staties van de kruisweg uitbeelden. Deze heilige plek is dagelijks te bezoeken, maar hou er rekening mee dat het in de meimaand en tijdens de Mariahulde van 13 tot 15 augustus erg druk kan zijn.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video