brussel-triomfboog-parkBrusselbrussel-markt

Sint-Gillis

De Brusselse gemeente Sint-Gillis is bij aankomst op station Brussel-Zuid je eerste kennismaking met de stad. Sint-Gillis staat niet bol van de toeristische trekpleisters. De bekendste bezienswaardigheid is de Hallepoort, een voormalige stadspoort van Brussel. Maar ben je een liefhebber van de 'art nouveau-bouwstijl' dan kan je hier je hart ophalen. 

Brussel_Hallepoort

Ben je liefhebber van architectuur en prachtige gebouwen dan zit je in Sint-Gillis goed. Loop tijdens je ontdekkingstocht door de wijk ook zeker even langs het historisch gemeentehuis. Elke eerste maandag van de maand om 15.00 uur is het mogelijk een begeleid bezoek te brengen aan dit monumentale pand.

Horta
Victor Horta heeft voor een groot deel gezorgd voor de architectonische hoogstandjes in de wijk. Zijn woning en atelier bevinden zich in Sint-Gillis en vormen thans het Hortamuseum. Dit pand, met nog drie andere art-nouveauhuizen van deze bouwmeester, staan tezamen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Brussel_victor-horta-museum

Een pand, niet van Horta, waar wij erg van gecharmeerd zijn is Hotel Ciamberlani. Een pand uit 1897 gebouwd door Paul Hankar in opdracht van weduwe Ciamberlani, als geschenk voor haar zoon, de kunstschilder Albert Ciamberlani. Eerlijk gezegd, zijn eigen huis, een paar huisnummers verder, is ook zeer fraai. Door kenners wordt het wel bestempeld als hét manifest van art-nouveaustijl.

Gevangenis
Niet gemakkelijk over het hoofd te zien is de gevangenis van Sint-Gillis. Door de bouwstijl, neotudor, heeft het meer weg van een kasteel dan een huis van bewaring. De gevangenis, een van de oudste van België, werd in 1884 geopend. Vele gevangenen uit de Eerste Wereldoorlog, die hier het doodvonnis kregen, werden op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek gefusilleerd.

Brussel_gevangenis-sint-gillis

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video