brussel-triomfboog-parkBrusselbrussel-markt

Laken

Laken is een van de bekendste gemeenten in Brussel. Hier vind je het Koninklijk Paleis met het uitgestrekte park van Laken, waar je - onder meer - de beroemde Koninklijke Serres kunt bezichtigen. De bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk het Atomium, met aan de voet het Madurodum van Brussel: Mini Europa.

Koninklijk Paleis van Laken
Het Koninklijk Paleis van Laken werd in 1782 op verzoek van aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk gebouwd en in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken. Het kasteel werd gebouwd op de grondvesten van een oud landgoed. Ten tijde van zijn verblijf in België koopt Napoleon het domein en verfraait het gebouw als geschenk voor zijn echtgenote Joséphine. Wanneer Napoleon de Slag bij Waterloo verliest, neemt koning Willem I der Nederlanden zijn intrek in het kasteel. Vandaag de dag is het paleis de residentie van het Belgische koningshuis.

Brussel_serres-koninklijk-paleis

Koninklijke Serres
Leopold II gaf Alphonse Balat opdracht de serres te bouwen, hij maakte er een schitterende art nouveau binnentuin van. De wintertuin (gebouwd tussen 1874 en 1876) is de eerste grote serre van een glazen stad die in 30 jaar tijd op het koninklijk domein te Laken verrees. Door het gebruik van een diversiteit aan ijzer- en glasconstructies ontstonden er ingenieuze verglaasde galerijen. Koning Leopold liet de kassen optrekken om op deze wijze symbolisch zijn macht over Belgisch-Congo te tonen. Afrikaanse bomen en planten illustreren deze macht. Vermoedelijk liet de toenmalige vorst zich inspireren door het zogenaamde Palm House gevestigd in de Londense Kew Gardens.

Brussel_serres-koninklijk-paleis

Een groot aantal planten behoort tot de originele beplanting die door Koning Leopold II aangebracht werd. Een enorme diversiteit aan planten is in de serres te bewonderen, te denken aan verschillende soorten azalea’s, de Chinese schermpalm, hertshoornvaren uit Australië, de van oorsprong Japanse hortensia's, statige Japanse sierkers bomen, orchideeën, palmen, pantoffelplanten uit de Amazone, of de prachtige Zuid-Afrikaanse paradijsvogelbloem, aronskelk.

Chinees Paviljoen en Japanse Toren
In 1913 opende het Chinees Paviljoen haar deuren. Leopold II wilde zich omringen met exotische bouwwerken die hem herinnerden aan gemaakte reizen en nog te bezoeken oorden. Oorspronkelijk was het paviljoen bedoeld als een luxueus restaurant, maar daar is het nooit van gekomen. 

De Japanse Toren werd, net als het Chinese Paviljoen, begin 20ste eeuw gebouwd in opdracht van koning Leopold II en staat in een prachtige Japanse tuin. Het paviljoen aan de ingang kwam van de Wereldtentoonstelling in Parijs (1900). De architecturale versieringen kwamen uit Japan zelf. De versieringen binnen zijn in art-nouveau-stijl. Het chinese paviljoen, het Japanse museum en de Japanse Toren vormen gezamenlijk de Musea voor het Verre Oosten.

Let op: sinds oktober 2014 is het Chinees Paviljoen gesloten, wegens veiligheidswerken aan het dak en de gevel. Tot nader order zijn de Musea voor het Verre Oosten gesloten.

Brussel_Atomium-bruparck


Bruparck
Bruparck is een familiepark aan de rand van Brussel, met voor ieder wat wils. De belangrijkste attractie is ongetwijfeld het Atomium. In The Village, een dorpje met nagebouwde gevels uit Brussel en omgeving, vind je een diversiteit aan restaurants en cafés. Océade is een subtropisch zwemparadijs gelegen naast Mini- Europe, een miniatuurstad met de belangrijkste gebouwen van de EU-lidstaten bij elkaar verzameld. Voor een avondje vertier, neem je plaats in de ruime fauteuils van de Kinepolis bioscoop.

Brussel_Mini_Europe

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video