


Bioscoop Le Palace in ere hersteld
Na jaren van renovatie opende bioscoop Pathé Palace in Brussel eind februari 2018 eindelijk opnieuw de deuren onder de nieuwe naam Le Palace. Het art-decogebouw aan de Anspachlaan is de oudste nog bestaande bioscoop in Brussel. Vier zalen staan ter beschikking voor arthousefilms. Het complex beschikt daarnaast over een restaurant en een concept store.
In 1913 begint men in Brussel vol enthousiasme aan de ontwerpen voor een verbouwing van de Central Cinema, die twee jaar eerder (1911) haar deuren opende. De façade werd in een art-nouveau jasje gestoken en ook het interieur onderging een metamorfose. Op het dak van het gebouw prijkte een trotse haan, het symbool van de Franse filmpioniers Pathé die het tijd vonden om uit te breiden naar België. De haan prijkt nog altijd op de top van het gebouw.
De bioscoop die in 1916 haar deuren opent, is de grootste filmzaal in Brussel en is thans de oudste nog behouden cinema van België. In de jaren ’50 maakt men zich op voor een grondige verbouwing. De typische art-nouveau elementen verdwijnen achter een pleisterlaag. Strak is de mode, weg met de tierelantijnen. In de loop der jaren neemt het bioscoopbezoek af en het etablissement sluit in 1973 de deuren.
Kijkje in de keuken
De gloriedagen van Pathé Palace Brussel zijn over. De firma Bauknecht neemt haar intrek in het kolossale pand en verkoopt vanuit de zalen vol cinema-geschiedenis huishoudelijke apparatuur. Je gelooft het of niet, maar de grote zaal werd zelfs omgetoverd tot parkeerplaats.
Kladaradatsch
Kladaradatsch (jiddisch voor groot spektakel) reanimeert het filmpaleis. In 1999 nemen er opnieuw bezoekers plaats op de stoeltjes om er film te kijken. Ditmaal geen grote Hollywood producties, maar cultfilms. Deze arthousecinema is echter geen lang leven beschoren. Slechts anderhalf jaar na opening, gaan in 2000 de deuren opnieuw op slot.
In een artikel van dagblad De Standaard wordt gespeculeerd wat Kladaradatsch de das om deed. Zaken als de combinatie film en horeca zouden de uitbater parten gespeeld hebben. Film werd ondergeschikt aan het café dat onder hetzelfde dak uitgebaat werd. Ook veiligheidsproblemen leidden tot het onvermijdelijke faillissement.
Leeg
In het jaar 2001 gaat de Franse Gemeenschap over tot de koop van het – inmiddels verwaarloosde – pand. Ze tasten diep in de buidel, niet minder dan 5 miljoen euro dient er afgerekend te worden. Het Nieuwsblad schrijft 10 jaar na dato (2011) dat Pathé Palace aan de Anspachlaan in Brussel opnieuw in gebruik genomen zal worden. Schatting is op dat moment dat de werken anderhalf jaar gaan duren.
Iets later
Zoals het helaas vaker gaat met het heropenen van panden, duren ook de werkzaamheden ten aanzien van de heropening van Le Palace langer. Een pak langer. Opening 1,5 jaar na de overname van de Franse Gemeenschap was een utopie. Ook de daarna gestelde termijn van een opening in 2008 werd vanwege verbouw- en dossierperikelen niet gehaald en de heropening werd wederom uitgesteld. De Waals-Brusselse Federatie presenteert uiteindelijk in februari 2018 de comeback van het iconische pand. De vzw (vergelijkbaar met een stichting) kampte met een enorm geldgebrek waardoor renovatie en heropening jaar op jaar uitgesteld werd.
28 februari 2018 was de eerste dag sinds jaren dat er weer stemmen in het pand klonken, films op het scherm verschijnen en de kassa weer rinkelt. Bioscoop Le Palace beschikt over 4 vernieuwde zalen. Daarnaast is er een horecazaak, en vinden er allerlei educatieve en culturele evenementen plaats.
Le Palace
Anspachlaan 85, 1000 Brussel, België