8 x doen op de Kunstberg in Brussel
Op een boogscheut van de Grote Markt in Brussel ligt de Kunstberg. Vanuit het Centraal Station of vanaf de Grote Markt, trotseer je de trappen omhoog en wordt getrakteerd op een prachtig stukje stad.
Leopold II
De plek waar je nu rondloopt is ontsproten uit het brein van de voormalige koning van België Leopold II. Zijn wens was, zijn paleis te omringen met cultuur en schoonheid, iets wat prima gelukt is.
BOZAR
Wie al lange tijd niet in Brussel is geweest, kent dit art nouveau- en art deco-pand van de beroemde architect Victor Horta wellicht beter onder de naam Paleis voor Schone kunsten. BOZAR staat het hele jaar door bol van evenementen en tentoonstellingen. Naast hedendaagse kunst maak je er ook kennis met oude meesters. Daarnaast staat er steevast op de agenda zaken als tentoonstellingen, concerten, theater- en filmvoorstellingen alsmede projecten rond literatuur en architectuur.
MIM (Muziekinstrumentenmuseum)
Ruim 1.200 muziekinstrumenten staan tentoongesteld in het prachtige art-nouveau pand van het MIM. De verzameling van de tentoongestelde instrumenten gaat terug naar het jaar 1877. Waar de collectie zich eerst voornamelijk richtte op de didactische bedoelingen, richt het museum zich thans meer op de historische waarde van de voorwerpen.
Tip: Ook wanneer je het museum niet bezoekt, ga dan toch het pand binnen. Vraag een ticket voor de lift naar het restaurant gelegen op de bovenste etage. Onder het genot van een kop koffie, een Belgisch biertje of een voortreffelijke maaltijd krijg je er een pracht van een uitzicht over Brussel gratis bij.
Musée Magritte
Brussel en Magritte zijn vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze Belgische surrealist heeft op de Kunstberg zijn eigen museum waar meer dan 200 werken van de kunstenaar te bewonderen zijn.
Tip: Combineer je bezoek aan Musée Magritte met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, je hoeft het pand er niet eens voor te verlaten.
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Bij velen favoriet op de Kunstberg, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Niet verwonderlijk dat dit museum enorm populair is bij haar bezoekers, enkel de buitengevel is al indrukwekkend om over de topstukken in het statige pand nog maar te zwijgen. Ruwweg telt het museum zo’n 20.000 oude en moderne kunstwerken.
Feitelijk is het museum opgedeeld in de volgende musea; Fin-de-Siècle Museum, Oldmasters Museum en het Modern Museum. Ben je van plan al het fraais onder hetzelfde dak te bekijken, schaf dan een combiticket aan en bespaar enkele euro’s.
BELvue Museum
In een voormalig 18e eeuws hotel, luisterend naar de naam Hôtel Bellevue, huist thans het BELvue Museum. Een museum dat door bezoekers van de stad Brussel nog al eens overgeslagen wordt en dat is zonde. Aan de hand van maatschappelijke thema’s als democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa krijg je als bezoeker een beter beeld van België. In de vele vitrinekasten pronken voorwerpen daterend uit de negentiende eeuw tot vandaag. Ontdek het ‘materiële geheugen’ van het land, je leert er een boel van.
Coudenberg - voormalig Paleis van Brussel
Onder de Kunstberg ligt ook een bezienswaardigheid. Het voormalig paleis van Brussel is misschien wel het grootste geheim van Brussel. Deze archeologische site toont de restanten van de vroegere residentie van Keizer Karel. Boven je hoofd dendert de tram over de kasseien terwijl jij door het Brussel van weleer dwaalt.
Het Museum van is ondergebracht in het voormalige hof van Hoogstraeten. Het immense paleis van de Coudenberg, was eeuwenlang de trots van de vorsten en landvoogden van de Belgische gewesten, verdween in de 18de eeuw van de kaart. Alles wat je thans ziet aan archeologische objecten werd de afgelopen drie decennia tijdens opgegraven in de stad.
Warandepark
In 1776 besloot keizerin Maria-Theresia van het voormalig hertogelijk jachtgebied een park te maken. En zo geschiedde. Het Warandepark in Brussel is niet langer het terrein van hoogwaardigheidsbekleders, maar een plek waar iedereen kan komen genieten. Genieten van een van de vele georganiseerde openluchtevenementen of genieten van een wandeling in het groen. Wanneer je even genoeg cultuur hebt gesnoven, wandel dan ontspannen door de grote lanen, leef je uit op de aanwezige fitness toestellen en laat je kinderen los in de aanwezige speeltuin.
Koninklijk Paleis
Het is niet de plek waar de koning van België woont, maar het paleis waar hij zijn ambt uitoefent, audiënties houdt en staatszaken afhandelt. Daarnaast ontvangt hij op deze plek in Brussel vertegenwoordigers van politieke instellingen, buitenlandse gasten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Helaas, is het Koninklijk Paleis slechts een paar weken per jaar geopend (half juli - eind aug), maar zeker een bezoek waard.