brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

De vijf leukste stripboeken-winkels van Brussel

Brussel is van veel de hoofdstad: van Europa, van de art nouveau en van België natuurlijk. Maar de leukste hoofdstad is die van de 'negende kunst': Brussel, hoofdstad van de strips. Er is geen stad zo dicht bij Nederland met zoveel stripwinkels, galeries gespecialiseerd in de strip-kunst, stripmusea, festivals, stripmuren en zelfs een heus 'stripdorp', als Brussel.

De redactie van Brussel-Nu heeft de vijf leukste stripwinkels in Brussel voor je op een rijtje gezet:

Brusel
Brusel is in Brussel zowel op de Boulevard Anspach als in Elsene, op de Place Flagey, gevestigd. Beide zaken zijn gespecialiseerd in bijzondere strips. De strip als 'negende kunst' komt hier volledig tot zijn recht. Het is mogelijk om originele prenten te kopen, affiches en antiquarische uitgaven in de bijbehorende galeries.

De zaak op de Boulevard Anspach is prachtig ingericht en de liefhebber raakt hier niet uitgekeken. Op de Place Flagey is ook ruimte ingericht voor kinderboeken, striphebbedingetjes en literatuur. Bovendien is er een aparte Engelstalige afdeling. De naam ‘Brusel’ is afkomstig van het gelijknamige stripalbum uit de reeks ‘De Duistere Steden van auteurs Schuiten en Peters. Het interieur van de zaak aan de Anspachlaan is daarop ook geïnspireerd.

Brusel
Anspachlaan 100, Brussel
Place Flagey 29, 1050 Ixelles

Slumberland en het Stripmuseum
Slumberland is een stripwinkel met nog zes andere zaken in Brussel. De eerste Slumberland ‘Tome 1’ werd opgericht in 1989 bij de inhuldiging van het Belgisch Stripcentrum. Een bezoek aan het Stripcentrum eindigt al gauw met een bezoek aan de stripwinkel of andersom. Een zeer succesvolle twee-eenheid.

Brussel_strips-slumberland

Dankzij het netwerk van in totaal 7 winkels (ook in Namen en Luik is een Slumberland gevestigd) heb je een uitgebreide keuze aan stripverhalen, manga's, comics, kinderboeken en afgeleide producten als posters, zeefdrukken, ansichtkaarten en beeldjes. De 25 gespecialiseerde verkopers – verspreid over alle boekhandels – geven je een gepersonaliseerd en gevarieerd advies. In het Frans, Engels en soms ook in het Nederlands.

Slumberland Tome 1
Zandstraat 20, Brussel

Tropismes
Eén van de mooiste boekhandels van Brussel, misschien wel de mooiste, ligt in de Koninklijke Sint Hubertusgalerijen, in het hartje van Brussel. We noemen Tropismes hier speciaal, omdat alleen al het interieur de moeite van een bezoek waard is. De keuze aan boeken is enorm, van geschiedenis, literatuur, film en kunst tot koken, reisboeken, SF en poezie. Bijna alles is (helaas) in de Franse taal.

Brussel_tropismes

Uiteraard heeft Tropismes een prachtige afdeling met strips. De strips en kinderboeken een eigen ingang aan Prinsengalerij nummer 4. Ben je voldaan na je bezoek aan Tropismes dan kan je in het ernaast gelegen Mokafé nog een kop koffie nuttigen, met een wafel, tarte tatin, profiteroles of een pannenkoek of ijs, en genieten van je eventuele aankopen.

Tropismes
Prinsengalerij 11, Brussel

Galerie Huberty&Breyne (Galeries Petits Papiers)
Aan de Grote Zavel is Galerie Huberty&Breyne gevestigd. Een uitzondering in dit rijtje maar niettemin de moeite van het vermelden waard. De Galerie verkoopt geen stripboeken, maar wel originele ‘bladen’ van striptekenaars. We noemen de Galerie hier, omdat de tentoonstellingen die Huberty&Breyne organiseert vaak zeer de moeite waard zijn.

Ook houdt de galerie van tijd tot tijd gespecialiseerde veilingen en geeft jong talent de ruimte om te exposeren. Zo kan je nog eens een ontdekking doen. Voor verzamelaars uiteraard interessant, maar voor liefhebbers van strips ook inspirerend. Nederland kent, voor zover bij de redactie bekend, geen gespecialiseerde stripgaleries. Daarvoor moet je toch echt naar de striphoofdstad van Europa, Brussel!

Galerie Huberty&Breyne
Bodenbroeckstraat 8A, de Grote Zavel, Brussel

Le Dépot
Het leuke van deze goed gesorteerde stripwinkel is dat je er ook je eigen strips te koop kunt aanbieden. Daar heeft Le Dépot Brussel een speciale website voor ingericht waar je je aanbod kunt doen. De stripwinkel bestaat al ruim 30 jaar en heeft twee filialen, één in Brussel en één in Luik. Met meer dan 45.000 strips op voorraad kan je altijd wel iets van je gading vinden. Mocht je toch nog iets missen dan zal Le Depot er alles aan doen om het boek voor je op te speuren. Ook kan je hier allerlei leuke strip-hebbedingetjes kopen zoals mini-beeldjes en posters.

Le Dépot Brussel
Rue du Midi 108, Brussel

Brussel_le-depot-strips

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video