brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Wandelen in een oerbos vlakbij Brussel

Een dagje ontsnappen aan de hectiek van de stad Brussel? Ga dan eens wandelen, fietsen, moutainbiken, paardrijden, vissen of nordic-walken in het Zoniënwoud. Dit bos is werkelijk uniek. Het Zoniënwoud ligt op het grondgebied van de gemeenten Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse, Tervuren, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Terhulpen en Waterloo.

Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het eeuwenoude Kolenwoud. Het Kolenwoud strekte zich in de Romeinse tijd uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Het woud is een van de weinige plekken in Noord- en Midden-België waar nooit aan landbouw is gedaan. Sinds de prehistorie was het gebied ononderbroken bebost. Daardoor is er door de eeuwen heen zo goed als geen erosie is opgetreden. Het natuurlijke reliëf dat bijna 10.000 jaar geleden ontstond, is vrijwel geheel intact gebleven.

Brussel_zonienwoud

Wandelknooppunten
In het Zoniënwoud kan je heerlijk wandelen. De wandelpaden zijn aangesloten op het wandelknooppunten-netwerk. Er zijn ook diverse routes uitgezet. Voor wandelingen met een gids kan je terecht bij Natuurgroepering Zoniënwoud en het is ook mogelijk om met een boswachter mee te lopen. De agenda op de website van het Zonienwoud geeft daarover actuele informatie. 

In het Bosarboretum van Groenendaal is een speciaal wandelpad aangelegd voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden. Het wandelpad vertrekt bij het Bosmuseum. In  afgebakende zones mogen honden vrij rondlopen. In de rest van het woud moeten ze aan de riem.

Brussel_zonienwoud-bos

Info-punten wandelen
Bij de volgende infopunten in Brussel vind je wandelkaarten en wandelroutes voor het Zoniënwoud:

Pro Velo, Het Fietsershuis, Londenstraat 15, 1050 Brussel
Toerisme Brussel, Grote Markt, 1000 Brussel
Brussels Info Place, Koningsstraat 2-4, 1000

Fietsen huren
Fietsen huren in het Zoniënwoud kan bij deze fietsverhuurpunten:
Forest Gym in Terhulpen organiseert mountainbiketochten door het Zoniënwoud en verhuurt fietsen. 
Hotel Dolce, Brusselsesteenweg 135, 1310 Terhulpen
Het hele jaar door kan je in het Gemeenschapscentrum Wabo aan de Delleurlaan in Watermaal-Bosvoorde mountainbikes huren.

Bosmuseum
In het Zoniënwoud ligt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. In deze historische pachthoeve van de vroegere priorij van Groenendaal leer je van alles over de fauna, de flora en het bosbeheer in het Zoniënwoud.

Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart

Het kasteel van Terhulpen
Cultuurminnaars kunnen hun hart ophalen in de hoeve van het kasteel van Terhulpen. Hier zijn meer dan 500 werken van de kunstenaar Jean-Michel Folon te bezichtigen: van aquarellen, etsen en affiches tot beeldhouwwerken. Bij het museum hoort ook een restaurant, Fondation Folon.

Fondation Folon
Hoeve van het Kasteel van Terhulpen
Drève de la Ramée 6A, Terhulpen

Het Rood Klooster
Van het Rood Klooster, gebouwd in 1359 staan de priorij, enkele bijgebouwen en een deel van de slaapzaal nog overeind. Gelegen in een klein dal, omringd door bossen en weiden is het Rood Klooster een sfeervol decor voor een restaurant en een kunstcentrum. Vlakbij vind je ook de Botanische Museumtuin met ruim 5800 plantensoorten (Waversteenseweg 1850, geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). 

Uitspanningen en restaurants in en rond het Zoniënwoud:
De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse, 
Dolce La Hulpe Brussels, chaussée de Bruxelles 135, 1310 Terhulpen
La Vita è bella, Rood-Kloosterstraat 4, 1160 Oudergem (allen in het weekend geopend)
Le Païdia, Waversesteenweg 2057, 1160 Oudergem
Hippo-Smaak, Tumulidreef 7, 1560 Groenendaal

Bereikbaarheid
De twee stations die het dichtst bij de ingang van het bos liggen, zijn die van Groenendaal en Bosvoorde. Aan de rand van het Zoniënwoud liggen ook verschillende tram- en bushaltes, evenals de metrohalte Herrmann-Debroux (Oudergem). Meer informatie over bereikbaarheid, de verschillende entrees tot het bos, de activiteiten en toegankelijkheid vind je op de website van het Zonienwoud.

Stukje geschiedenis
Al vanaf de middeleeuwen werden maatregelen genomen voor het behoud en de duurzame exploitatie van dit unieke bos. In 2014 hebben drie Belgische regio’s een intentieverklaring ondertekend om dit uitzonderlijke bosmassief samen met andere Europese beukenwouden te laten opnemen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Jacht en religie
Het Zoniënwoud was lange tijd het eigendom van de graven van Leuven en later van de hertogen van Brabant. Die gebruikten het woud tegen het einde van de 12de eeuw vooral als jachtgebied. In die tijd vestigden zich ook religieuze gemeenschappen in het woud. Namen als Ter Kameren, Groenendaal, Hertoginnedal, het Rood Klooster en het Kapucijnenklooster verwierven bekendheid als centra van godsdienstig en cultureel leven. In de 18de eeuw kapten de landheren, die vaak in geldnood verkeerden, massaal bomen.

200 jaar oude beuken
Eén ‘lichtpuntje’ uit die tijd: de Oostenrijkse Habsburgers (1714-1795) lieten de jonge Oostenrijkse landschapsarchitect Joachim Zinner massaal beuken aanplanten. En die vormen tot op de dag van vandaag de beroemde majestueuze ‘beukenkathedraal’. Beuken ouder dan 200 jaar zijn geen uitzondering. Ze dateren van die eerste aanplantingen.

Nog 4400 hectare over
Na het Franse regime (1794-1814) besloeg het Zoniënwoud nog zowat 10.000 hectare. Onder het Hollandse bewind kwam het Zoniënwoud op 22 augustus 1822 in het bezit van de pas opgerichte Algemene Nederlandsche Maatschappij. Bij de Belgische onafhankelijkheid van 1830 verkocht de Generale Maatschappij bijna 60 procent van haar bezittingen. Die gronden werden ontgonnen. De resterende 4.400 hectare kennen we vandaag als het Zoniënwoud.      
.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video