Brusselbrussel-marktbrussel-triomfboog-park

Beleef de Slag bij Waterloo

Waterloo! Wie kent deze naam niet? Op 18 juni 1815 werd in en rond Waterloo de beslissende slag gestreden tegen de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Een slag die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Op nog geen 20 kilometer van Brussel kan je de slag zelf beleven door in de 'tijdmachine' van Waterloo te stappen. 

‘Waterloo’ maakte een einde aan 22 jaar oorlog (die begon met de slag bij Valmy in 1793 en eindigde met de verbanning van Napoleon naar St. Helena in 1815). Op de historische locatie is nog veel uit de tijd zelf bewaard gebleven.

Brussel_waterloo-leeuw

Napoleon's laatste nacht
Vanaf een 40 meter hoge heuvel met een gietijzeren leeuw op de top, is het oorspronkelijke slagveld goed te overzien. De poot van de leeuw leunt op een wereldbol en symboliseert de lange periode van betrekkelijke rust in Europa na de strijd op de vlakten van Waterloo.

Je kan een bezoek brengen aan Napoleon’s hoofdkwartier, waar hij zijn laatste nacht in vrijheid doorbracht voordat hij naar St. Helena werd verbannen. En er zijn nog diverse authentieke boerderijen en gebouwen uit het begin van de 19de eeuw.

In en rondom het 'Slagveld van Waterloo' zijn zes musea en attracties ingericht, die de geschiedenis van 18 juni 1815 laten herleven. Met de aanschaf van een combi-ticket, de Pass 1815, kan je deze bezienswaardigheden voor een aantrekkelijke prijs bezoeken.

Het Wellingtonmuseum
De voormalige herberg Bodenghien uit 1705, waarin nu het Wellingtonmuseum is ondergebracht, was in 1815 een poststation, dat door de Britse staf tot hoofdkwartier was gekozen. De hertog van Wellingtonbracht er op 17 en 18 juni 1815 de nacht door. Het museum bevindt zich in het hart van Waterloo, tegenover de kerk.

8 uur van intense strijd
De hertog van Wellington voerde, samen met de Prins van Oranje (Willem II) de Engelse-Hollandse troepenmacht van 97.000 man aan. Deze legermacht werd tegen de avond versterkt met het 117.000 man tellende Pruisische leger onder leiding van veldmaarschalk Blücher.

Diezelfde dag, 18 juni 1815, voltrok zich de beslissende aanval op het Franse leger. De Franse troepenmacht, 124.00 man, werd ingeklemd door de coalitielegers en na 8 uur intense strijd vernietigend en onherroepelijk verslagen. Er werden bijna 9.500 doden en 32.000 gewonden geteld. In het museum wordt het verloop van de slag getoond en zijn voorwerpen te zien van de hertog en van andere officieren.

Het officiele herdenkingsmonument
‘Het Memoriaal 1815’, het hart van de herdenking van de slag bij Waterloo, bestaat uit vier bezienswaardigheden:
* de 40 meter hoge ‘Heuvel met de leeuw’;
* het ‘Panorama van Waterloo’, aan de voet van de heuvel, waar op indrukwekkende wijze de beslissende fasen van de slag met behulp van maquettes en 3D-computerannimaties aanschouwelijk wordt gemaakt;
* ‘herdenkingsplekken’, zoals het monument van de dodelijk verwonde adelaar met de Franse vlag in zijn klauwen, die de plek aangeeft waar de keizerlijke garde zijn laatste tevergeefse strijd streed en de zuil met een ijzeren kruis erbovenop die de plek aangeeft waar het Pruisische leger zich opstelde;
* de ‘Hoeve van Hougoumont’, de ‘laatste getuige’ van de strijd, gelegen op de ‘rechterflank’ van het leger van de hertog van Wellington.

Het hoofdkwartier van Napoleon
De Ferme du Caillou in Vieux Genappe was het hoofdkwartier van Napoleon. In de vier kamers van dit authentieke gebouw bracht hij zijn laatste nacht voor de strijd door. Daarna zou hij voorgoed verbannen worden naar het afgelegen eiland St. Helena.

Combiticket
De Pass 1815, kost tussen de 19 euro (voor volwassenen) en 15 euro (voor kinderen van 7 tot 17 jaar). Uiteraard kan je ook besluiten slechts één of twee attracties te bezoeken. Dan betaal je de ‘gewone toegangsprijs’.

Bereikbaarheid
Per auto: vanuit Brussel bereik je Waterloo via de N5 of via de autosnelweg, de Ring O. Afrit 28 Waterloo Nord brengt je naar het centrum van Waterloo waar zich het Wellington Museum bevindt en Afrit 25 ‘Butte de Lion’ leidt rechtstreeks naar het slagveld.

Per openbaar vervoer: met bus 365 naar Waterloo (50 minuten) of met de trein. Alleen de (Interregionale)IR-treinen stoppen in Waterloo. Over het algemeen stopt er, buiten de piekuren, 1 trein per uur in Waterloo. Het traject van het station van Brussel Zuid naar Waterloo duurt ongeveer 22 minuten.

Extra’s
Elk jaar wordt de slag bij Waterloo door zo'n duizend figuranten nagespeeld in het weekeinde dat het dichtst bij de officiële datum van 18 juni ligt.

Als herinnering aan de vier dagen die Napoleon op Belgisch grondgebied doorbracht voordat hij bij Waterloo werd verslagen, is er een route van 94 kilometer uitgezet: de Napoleonroute.

Een wandel-of fietsroute over de slagvelden kan je downloaden op de website van het Maison du Tourisme Waterloo. Meer informatie over prijzen, openingstijden, evenementen en bereikbaarheid vind je op de website.

Maison du Tourisme Waterloo.
Brusselsesteenseweg 218
B-1410 Waterloo, Belgie     

Slag bij Waterloo nagespeeld

Leuke en informatieve video over 'het na-spelen' van de Slag bij Waterloo. Duizenden vrijwilligers komen elk jaar rondom 18 juni bijeen om de 'laatste grote slag van dit soort oorlogvoering in de geschiedenis' tot leven te brengen. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video