brussel-triomfboog-parkbrussel-marktBrussel

Cantillon Brouwerij en Brussels Museum van de Geuze

Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van lambiek in Brussel, tijd voor een nadere kennismaking.

Op een wandelafstand van het Bursselse Zuid-station, ligt het familiebedrijf Cantillon. Sinds de oprichting van de brouwerrij in 1900 is er maar weinig veranderd. Vandaag de dag wordt er nog immer bier gebrouwen, zoals dat al decennia het geval is. Daarnaast vervult het pand tevens de taak van museum van de Geuze.

Brussel_cantillon-brouwerij

Koude bedoening
Het beste bezoek je de Cantillon brouwerij in de winter. Het geval wil namelijk dat in het nabij gelegen Zennedal op dat moment wilde gisten door de lucht zweven. Gisten die er voor zorgen dat het bier spontaan gist. Aangezien de pollen enkel in de winter door Brussel dwarrelen, kan bij logisch gevolg het bier ook enkel in de winter worden gebrouwen. In de periode oktober tot eind maart is het mogelijk een bezoek te brengen aan de actieve brouwerij Cantillon. Gedurende deze maanden ervaar je aan den levende lijve de verschillende fasen van het brouwen van de beroemde geuze en lambik bieren.

Brussel_cantillon-bier

Te warm
In 2015 was de herfst veel warmer dan normaliter. Wanneer het brouwproces voltooid is, wordt het bier gekoeld in een zogeheten koelschip (een grote bak) op de zolder van de brouwerij. Voor het perfecte proces is het van belang dat de de temperatuur onder de 8 graden blijft. Door de aanhoudende hoge temperaturen in het betreffende najaar was het hoofd van de brouwerij genoodzaakt de productie stop te zetten. Hoofd van de brouwerij Jean Van Roy liet destijds aan RTL nieuws weten drie brouwsels in het riool te hebben laten verdwijnen. Door stijgende temperaturen, krimpt de productie van de brouwerij welke per jaar ruwweg 400.000 flessen produceert.

Brussel_cantillon-brouwerij

Welkom bij Cantillon
Aan belangstelling van geďnteresseerden geen gebrek. Tourgroepen alsmede individuele bezoekers weten de kleine brouwerij in Brussel te vinden. De keuze bestaat uit een geleid bezoek waarbij een gids in verschillende talen tekst en uitleg geeft. Of een bezoek op eigen houtje. Wie daar voor kiest, bepaald zijn eigen tempo en leest alle wetenswaardigheden uit het boekwerkje dat na betaling van het entreegeld overhandigd wordt.

Tussen tarwe en hop
Wie een gelikt, modern, interactief museum verwacht heeft het mis. Het Brussels Museum van de Geuze, Cantillon is en blijft voornamelijk een brouwerij. Een brouwerij waar je uitgenodigd bent het brouwproces van nabij te besturen. De route door het monumentale pand vangt aan bij de beslagkuip. De kookketels en de pletmolen ontbreken uiteraard niet binnen de muren van de museum brouwerij. Klim de trap op naar de graanzolder, welke grenst aan de zaal met een enorme koelbak. De opslagplaats gevuld met diverse vaten is voor velen het hoogtepunt van de rondleiding. Aan het einde van de tour ben je getuige van het bottelen en etiketteren van de flessen gerstenat.

Brussel_cantillon-bier

Lambiek, Geuze, Kriek
Wat is nu het verschil? Simpel uitgelegd zit het zo: Lambiek is een brouwsel van tarwe, gemoute gerst en hop. Geuze is een mengeling van Lambik van 1,2 en 3 jaar oud. Dan heb je ook nog Kriek, Kriek wordt gemaakt van Schaarbeekse krieken die ongeveer een half jaar in een bad liggen van 2 jaar oude Lambiek. Wanneer het op de fles gaat, voegt men er nog wat jonge Lambiek aan toe welke zorgt voor een zogenaamde hergisting.

Brussel_cantillon-bier

Proost
Om een goed beeld te krijgen van de brouwerij trek je 30 – 45 minuten uit voor een individueel bezoek. Tenslotte volgt het beste gedeelte, proeven. Waat gaat jouw voorkeur naar uit; Lambiek of Geuze?

Tip: Eens in de zoveel tijd is het ook mogelijk een ‘open brouwdag’ bij te wonen. Dan krijg je pas echt een goed beeld van het proces van A tot Z.

Cantillon Brussels Museum van de Geuze
Gheudestraat 56, 1070, Brussel

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video