Koekjesfabriek Dandoy
De geur van kaneel, boter en amandelen komt je reeds voordat je het pand betreed tegemoet. Bij Biscuiterie Dandoy kunnen zoetekauwen sinds 1829 terecht voor de lekkerste speculaas van heel Brussel en omstreken.
Speculaas, wie kent het koekje niet, gemaakt van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en bruine suiker is volgens velen een van de oudste pareltjes van de Belgische gastronomie. Naast deze niet te versmaden koeken kun je hier ook terecht voor bijvoorbeeld amandelbroodjes, Grieks brood, in Brussel beter bekend onder de naam pain a la grecque (dunne, gekruide en gekarameliseerde koekjes) of huisgemaakte marsepein.
Het succesverhaal begint bij een jonge ambachtelijke bakker Jean-Baptiste Dandoy genaamd, hij richtte in 1829 de koekjesfabriek op. Tot op de dag van vandaag draagt deze onderneming nog altijd zijn naam. De eerste fabriek vestigde zich ooit op Grasmarkt, recht in het historische hart van Brussel. Echter in 1858 verhuisde de firma enkele honderden meters verder naar een 17e eeuws pand aan de Boterstraat. Nog altijd zijn lekkerbekken op dit adres niet weg te slaan.
Koekjes
Het geheim van de overheerlijke smaak van de koekjes zit in de ambachtelijke productie. Meester patissiers met veel, heel veel liefde voor het vak, zorgen voor de juiste bereiding van de versnaperingen. Deze koekkunstenaars kneden het deeg lang, alvorens ze de kleverige substantie omtoveren tot een koekje waar je maar al te graag je tanden in zet. Elke type koekje vraagt om een andere vervaardiging. Lange vingers en kattentongen worden zorgvuldig uit de spuitzak gespoten.
Voor de speculaas, maar ook voor het marsepeingoed maken ze gebruik van, soms generatie oude, houten mallen. Niet te versmaden koekjes met gekonfijte vruchten worden met de hand vervaardigd. Hoe je kunt zien dat dit echt ambachtelijk handwerk is? De koekjes hebben onregelmatige vormen en geeft ze op deze manier een uniek karakter.
Aan de Boterstraat leeft zo al bijna 2 eeuwen een unieke ambachtelijke traditie met veel passie voort. En sinds 2012 is er zelfs een winkel in Tokyo, Japan te vinden.
Biscuiterie Dandoy
Boterstraat 31, Brussel (naast de Grote Markt)
Ook te vinden op de volgende adressen in Brussel:
Karel Buls Straat 14
St Job Plaats 22
Rollebeekstraat 50
Kerkstraat 112
Brugmannplaats 9a