www.brussel-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

Koekjesfabriek Dandoy

De geur van kaneel, boter en amandelen komt je reeds voordat je het pand betreed tegemoet. Bij Biscuiterie Dandoy kunnen zoetekauwen sinds 1829 terecht voor de lekkerste speculaas van heel Brussel en omstreken.

Speculaas, wie kent het koekje niet, gemaakt van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en bruine suiker is volgens velen een van de oudste pareltjes van de Belgische gastronomie. Naast deze niet te versmaden koeken kun je hier ook terecht voor bijvoorbeeld amandelbroodjes, Grieks brood, in Brussel beter bekend onder de naam pain a la grecque (dunne, gekruide en gekarameliseerde koekjes) of huisgemaakte marsepein.

Brussel_Dandoy_koekjes

Het succesverhaal begint bij een jonge ambachtelijke bakker Jean-Baptiste Dandoy genaamd, hij richtte in 1829 de koekjesfabriek op. Tot op de dag van vandaag draagt deze onderneming nog altijd zijn naam. De eerste fabriek vestigde zich ooit op Grasmarkt, recht in het historische hart van Brussel. Echter in 1858 verhuisde de firma enkele honderden meters verder naar een 17e eeuws pand aan de Boterstraat. Nog altijd zijn lekkerbekken op dit adres niet weg te slaan.

Brussel_Dandoy_koekjes

Koekjes
Het geheim van de overheerlijke smaak van de koekjes zit in de ambachtelijke productie. Meester patissiers met veel, heel veel liefde voor het vak, zorgen voor de juiste bereiding van de versnaperingen. Deze koekkunstenaars kneden het deeg lang, alvorens ze de kleverige substantie omtoveren tot een koekje waar je maar al te graag je tanden in zet. Elke type koekje vraagt om een andere vervaardiging. Lange vingers en kattentongen worden zorgvuldig uit de spuitzak gespoten.

Voor de speculaas, maar ook voor het marsepeingoed maken ze gebruik van, soms generatie oude, houten mallen. Niet te versmaden koekjes met gekonfijte vruchten worden met de hand vervaardigd. Hoe je kunt zien dat dit echt ambachtelijk handwerk is? De koekjes hebben onregelmatige vormen en geeft ze op deze manier een uniek karakter.

Brussel_Dandoy_koekjes

Aan de Boterstraat leeft zo al bijna 2 eeuwen een unieke ambachtelijke traditie met veel passie voort. En sinds 2012 is er zelfs een winkel in Tokyo, Japan te vinden.

Biscuiterie Dandoy

Boterstraat 31, Brussel (naast de Grote Markt)

Ook te vinden op de volgende adressen in Brussel:
Karel Buls Straat 14
St Job Plaats 22
Rollebeekstraat 50
Kerkstraat 112
Brugmannplaats 9a

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.