www.brussel-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Een stoemp van spruiten, prei en wortelen

De Belgen gaan er prat op dat de herkomst van 'de spruit' in hun land ligt. Oorspronkelijk komen de spruitjes echter uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. Na de Oudheid is de teelt ervan ook in Noord-Europa begonnen, maar wanneer precies is onduidelijk.

Volgens sommigen was dit reeds in de 5e eeuw, volgens anderen zijn spruitjes pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel beland. De oorspronkelijke Franse naam is "Choux de Bruxelles".

In enkele talen, waaronder het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles) en het Zweeds (Brysselkål) verwijst men nog steeds naar Brussel. Een stoemp van spruitjes, wortel en prei is een heerlijk recept voor een koude winterdag.

Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. Zo krijg je een veel vollere smaak.

Brussel_brussels-sprouts-spruitjes

Benodigdheden voor een stamppot voor 4 personen:
125 g magere spekblokjes
40 g boter
500 g schoongemaakte spruitjes, gehalveerd 1 grote winterwortel, in stukjes
1 dikke prei, in ringen
750 g licht kruimige aardappels, in gelijke stukken

1 liter runderbouillon (van 2 tabletten)
4 saucijsjes
flinke snuf nootmuskaat
2 el fijngesneden bladpeterselie

Bereiding:
Bak de spekjes in 5 minuten zachtjes, in een grote braadpan, in 10 g boter knapperig. Neem ze uit de pan. Voeg 10 g boter toe en voeg alle groenten toe. Bak de groente zachtjes 10 minuten onder af en toe omscheppen. Voeg de aardappels, spekjes en bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat met het deksel schuin op de pan het geheel zachtjes in 20 minuten gaarkoken. 

Verhit intussen de rest van de boter in een kleine braadpan en bak de saucijsjes rondom bruin. Draai het vuur laag en bak ze met het deksel schuin op de pan in 15 minuten gaar. Voeg evtueel halverwege nog wat water of extra bouillon toe. Giet het vocht van de stoemp af en vang het op. Stamp de stoemp grof en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schenk wat vocht van de stoemp bij de saucijsjes en kook op hoog vuur iets in. Serveer de stoemp met de saucijsjes en de jus en bestrooi met de peterselie. Bon appetit!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.