www.brussel-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
Brusselbrussel-marktbrussel-triomfboog-park

Brussels Lof uit grootmoeders tijd

De volkse overlevering wil dat omstreeks 1830 tijdens de afscheidingsoorlog met Nederland, een boer vlakbij Brussel zijn cichoreiwortels in zijn kelder verstopt had en enige tijd later tot zijn verbazing vaststelde dat de wortels uitgelopen waren. De teelt werd verder ontwikkeld in de Plantentuin in Brussel en het succes liet niet lang op zich wachten.

In 1873 werd de groente gepresenteerd op de Internationale Tuinbouwtentoonstelling in Gent en aan de Société Nationale d'Horticulture de France in 1875. Het eerste kistje werd in 1879 in de Parijse hallen verkocht onder de naam “endive de Bruxelles”.

Anno nu kent de hele wereld ‘Brussels-lof’, beter bekend als ‘witlof’ en vind je het in allerlei vormen (rauw, gekookt, gebakken, gestoofd, gekarameliseerd of gegratineerd) terug op de meeste brasseriekaarten. Meestal als suggestie van de dag, want witlof is razend populair.

Witlof met ham in de oven
Dit recept uit grootmoederstijd is voor 4 personen.
Benodigdheden: 8 witlofstronken - 4 plakken beenham - 40 cl melk - bloem - 150 g boter - 300 g geraspte gruyèrekaas - 1 koffielepel suiker - nootmuskaat – zout, peper.

Bereiding: 
- Was het witlof en scheur de buitenste bladen af. Verwijder de bittere, harde kern. 
- Verwarm 50 g boter in een pan en voeg het witlof toe met een beetje water en de suiker.
- Laat de groente gedurende 15 minuten onder deksel stoven. Het witlof is gaar wanneer het zacht is en licht begint te karamelliseren. 
- Laat het gedurende een half uur uitlekken. 
- Maak een béchamelsaus en voeg er wat stoofjus van het witlof aan toe. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en voeg er geleidelijk een deel van de geraspte gruyère aan toe.
- Rol de witlofstronken in de ham en schik ze in een ovenschotel.
- Giet de béchamelsaus over de hamrolletjes en laat de schotel ongeveer 20 minuten bakken in een oven van 210°C.
- Voeg na 10 minuten de rest van de gruyèrekaas toe en laat gratineren.

Bon appetit!  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video