Warandepark
Het Warandepark, met haar geometrische patroon, vijvers, lanen met bomenrijen, prachtige paviljoens en mythologische standbeelden, gelegen tegenover het Koninklijk Paleis, is het oudste park van Brussel. Het park is tevens bekend onder de naam Koninklijk Park of simpelweg Park van Brussel.
Het Warandepark is een Frans Park met een oppervlakte van dertien hectare en stamt al uit het jaar 1775. Het woord warande is oud Vlaams voor wild bos, hetgeen het park was, voordat de landschapsarchitecten er mee aan de slag ging. Voordat het park de groene long van de stad werd, was het een jachtgebied van de Hertogen van Brabant. Ook diende het als toneel voor middeleeuwse steekspelen en ten tijde van Keizer Karel.
Facelift
Tijdens de Franse revolutie (1793), krijgt het park het zwaar te verduren, vele beeldhouwwerken sneuvelen. Ook in 1830 tijdens de revolutie, waaruit België ontstond, heeft het park het zwaar te verduren gehad. In 1865 krijgt het populaire park er een geduchte concurrent bij. De bestuurders van Brussel, leggen het Terkamerbos aan, waardoor het bezoekersaantal tijdelijk afneemt. In 2000 – 2001 krijgt de Warande een facelift, oude bomen worden gekapt, nieuwe beplanting aangelegd, de wegen worden hersteld, en de banken en de kiosk krijgen een nieuw uiterlijk.
Het park is er niet alleen voor zakenlui die de kortste weg, dwars door het park, kiezen. Vele Brusselaars en dagjesmensen genieten van de schoonheid van het park in al haar facetten. De een bewondert de vele beelden die het park rijk is, een andere mijmert en staart wat voor zich uit aan de kant van de vijver.
Ook kun je hier terecht voor een kop koffie en iets lekkers van de kleine kaart bij de taverne. Kinderen leven zich uit in de speeltuin of luisteren ademloos naar een poppenkastvoorstelling. Voor volwassen zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen en optredens in het park. Kijk in onze Agenda om te zien of er voor jou iets bij staat.
TIP: Combineer je wandeling door het park met een bezoek aan het Paleizenplein (waar het Paleis voor Schone Kunsten, het BELvue museum en de Archeologische site van de Coudenberg gelegen zijn) en je hebt een ochtend in Brussel al snel gevuld.
(foto's Albert van den Boomen)