brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

Pierre en Pauluspark in Sint Gillis

In de gemeente Sint-Gillis in Brussel ligt een bijzonder huis: het Pelgrimshuis. Dit huis ligt temidden van een haast nog mooiere tuin: het Pierre en Pauluspark. Beide weinig bezocht en dus een perfecte plek om te onthaasten tijdens een bezoek aan Brussel

Het schitterende Pelgrimshuis werd in 1905 ontworpen door Adolphe Pirenne, op verzoek van de familie Colson. Oorspronkelijk was het een veel kleinere villa, maar toen het pand in 1927 werd gekocht door de apotheker en industrieel Eugène Pelgrims, deed deze een beroep op de diensten van architect Fernand Petit om het huis te vergroten en bepaalde wijzigingen door te voeren.

Brussel_pierre-pauluspark

Een mix van bouwstijlen
Met eerbiediging van de oorspronkelijke eclectische stijl gaan in het Pelgrimshuis nu meerdere stijl-tijdperken zij aan zij: het Romantisme (bijvoorbeeld de tuin), de neo-Renaissance (eetkamer, grote zitplaats en kamers), de Vlaamse Renaissance (de gevel) en Art Deco (de prachtige wintertuin getooid met een fontein). In 1963 koopt de gemeente Sint-Gillis het huis met de bijgebouwen om het voor verval te behoeden.

Huis van de kunstenaars
Het huis heeft verschillende functies gehad, maar sinds 1992 heeft zij haar deuren wijd open staan voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Het is in de eerste plaats een ‘Huis van de kunstenaars’, maar er worden ook tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van schilderkunst, fotografie en beeldhouwkunst. Ook vinden er van tijd tot tijd kleine concerten plaats of speciale conferenties. De tweede verdieping van het gebouw biedt sinds 2000 onderdak aan de Dienst Cultuur van de Gemeente Sint-Gillis.

Brussel_pierre-pauluspark

Engels Landschapspark
De tuin is sinds 1969 een openbaar park (het Pierre en Pauluspark) en één van de best bewaarde geheimen van Brussel. Wat een heerlijk park om even bij te komen van de stadse drukte. Het Pelgrimshuis ligt midden in de tuin, die ingericht is in de geest van een Engels landschapspark.

Pelgrimshuis
Parmastraat 69
Sint Gilles, Brussel    

Sfeer proeven in tuin/openbaar park en Pelgrimshuis in Sint Gillis

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video