brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Het Jubelpark: een ware schatkamer

Ingeklemd tussen de Schumanrotonde, de Renaissancelaan, de Tervuurse Poort en de Nervierslaan in Brussel, ligt het Jubelpark. De officiële naam luidt: Parc du Cinquantenaire. Deze naam verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van het park.

Brussel_Jubelpark-1

Koning Leopold II liet ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van België (1880) een immens park aanleggen op een voormalig oefenterrein net buiten het centrum, met op de ‘kopse kant’ twee gigantische tentoonstellingsruimten, verbonden door een zuilengalerij en een kolossale triomfboog.

Brussel_Jubelpark-2

Musea
In de tentoonstellingsruimten zijn nu drie musea gevestigd, waaronder het prachtige automuseum Autoworld. Vanaf de zuilengalerij heb je een prachtig uitzicht over de stad. Voor meer informatie over de musea in het Jubelpark kijk je hier.

Park
Maar het park zelf is ook een ware schatkamer: zo vind je er de grote moskee, het standbeeld van de groene hond, de Beyaerttoren (een kleine ‘middeleeuwse’ toren, gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1897 om de veelzijdigheid van de Belgische bouwkunst te tonen) en het te bezichtigen ‘Paviljoen van de Menselijke Passies’ van Victor Horta.

Brussel_-Jubelpark-Lambeaux

Het park is ook een verrassend fijne plek om op te ademen en wat te flaneren. Het omvat 30 hectare klassieke tuinen met mooie bomenrijen, symmetrisch aangelegd rond een centrale as. De brede, kaarsrechte lanen bakenen de rechthoekige grasperken en de laurierhagen af. Het park is het gehele jaar geopend en is het gemakkelijkst te bereiken via de metrohaltes Schuman of Merode (aan de kant van de musea).

(foto's Albert van den Boomen)

Brussel_-Jubelpark-5

Brussel_Jubelpark-4

Brussel_Jubelpark

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video