brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Maquette van Rome in het Museum Kunst & Geschiedenis

De beroemde maquette van Rome, één van de topstukken van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel, is vanaf februari 2020 opnieuw toegankelijk voor het publiek. Dankzij een grondige reiniging en restauratie van het schaalmodel én de geheel vernieuwde combinatie met video, touchscreens, 3D-animatie en augmented reality kunnen nog meer bezoekers genieten van een blik op de hoofdstad van het Romeinse Rijk. 

Brussel_maquette-rome-

De verlichting en het projectiesysteem hebben een volledige transformatie ondergaan, met integratie van allerlei nieuwe technologieën. Het monumentale schaalmodel is een belevenis. Je wandelt in gedachten langs de Via Appia, bezoekt de thermen van Trajanus, voelt de spanning van de paardenrennen in het Circus Maximus, aanhoort de redenaars op het Forum Romanum en vereert de goden in het Pantheon. De bijhorende multimediavoorstelling maakt alles nog aanschouwelijker.

Brussel_maquette-rome

Maquette
De maquette, die de stad Rome voorstelt op het toppunt van haar pracht, aan het einde van de vierde eeuw, wordt jaarlijks door tal van bezoekers uit de hele wereld bewonderd. Het schaalmodel van de hoofdstad van het Romeinse Rijk werd gemaakt door de Franse architect Paul Bigot (1870-1942). Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan deze reconstructie en maakte vier versies van de maquette, waarvan enkel zijn originele werkmodel (momenteel in bewaring bij de universiteit van Caen, Normandië) en het exemplaar in het Jubelpark van Brussel bewaard bleven. De maquette in Brussel is bovendien de enige die ingekleurd werd. De maquette is gebouwd op een schaal van één op vierhonderd en meet elf bij vier meter.

Brussel_Maquette-Rome

Augmented reality
Op de bovenverdieping van het museum maken bezoekers via videoschermen kennis met het dagelijkse leven in Rome, Aanraakschermen bieden uitgebreide informatie over tien iconische gebouwen uit Rome, zoals het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum en het Pantheon. De benedenverdieping, die voor het eerst in twintig jaar toegankelijk is voor het publiek, biedt een uniek zicht op de maquette. Via tablets en ‘augmented reality’ kunnen bezoekers een aantal gebouwen in 3D verkennen. Je maakt ook kennis met vier virtuele inwoners van Rome. Groepen en schoolklassen krijgen de kans om via ‘virtual reality’ de straten van het oude Rome te verkennen.

Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10, Brussel
Dagelijks geopend, behalve op maandag, van 9.30 tot 17.00 uur.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.