Museum (voor schone kunsten) van Elsene
Het pand van het Museum van Elsene, of Musée d'Ixelles, was ooit een slachthuis. De eerste schenking was een werk van Edmond de Pratere, een dierenschilder. Sinds de opening in 1892 heeft het museum niet stil gezeten en groeide groter en groter.
Het Museum van Elsene staat bol van de prachtige tentoonstellingen met veelal (moderne) kunst uit de 19de en 20ste eeuw. Wie van Belgische kunstenaars houdt, haalt hier het hart op. In de verschillende zalen sta je onder andere oog in oog met werk van de (neo)impressionist Van Rysselberge of Jan Toorop. Daarnaast zijn er beeldhouwwerken van Rik Wouters te bewonderen, maar er is ook ruimte voor expressionisme met werken van Permeke en Gustave de Smet.
Tenslotte komen liefhebbers van Magritte hier ook aan hun trekken, bovendien zijn er ook schitterende werken van Delvaux te bewonderen. Een van de topstukken van eigen bodem is een werk van de controversiële artiest Félicien Rops.
Niet van Belgische bodem, maar zeker een vermelding waard; het museum van Elsene staat bekend om de volledige verzameling affiches van Toulouse-Lautrec en een verzameling van duizend oude litho’s van prachtige reclame-affiches. Daarnaast geniet het kleine museum faam vanwege haar tijdelijke – soms wat opmerkelijke – tentoonstellingen. De totale collectie van het museum telt momenteel meer dan 13.000 werken.
Het museum door de jaren heen
Edmond de Pratere, een begenadigd schilder, liet bij zijn overlijden een omvangrijk aantal schilderijen na aan de gemeente Brussel. Als tegenprestatie verlangde hij dat een aantal van zijn werken tentoongesteld zou worden na zijn heengaan. Het leegstaande abattoir werd omgetoverd tot een museum en de werken werden voor het publiek tentoongesteld.
Verbouwing
Curatoren komen en gaan en weten met het binnenhalen van bekende (Belgische) artiesten grote faam te verwerven. Het Museum van Elsene wordt druk bezocht. Zo goed zelfs dat het oude pand uit haar jasje begint te groeien. In 1973 is de eerste verbouwing – er zullen er nog verschillende volgen – een feit. Een (ver)nieuw(d)e entree en twee extra zalen worden aan het huidige pand toegevoegd.
In 1994 is het opnieuw tijd voor uitbreiding. Dit keer weet het museum het naastgelegen pand – de zogeheten feestzaal – over te nemen en in te richten als expositieruimte ten behoeve van tijdelijke tentoonstellingen.
Museum tijdelijk gesloten: 2018 – herfst 2021
Om klaar te zijn en blijven voor de toekomst en plaats te kunnen bieden aan nieuwe tentoonstellingen, zijn grote uitbreidings- en renovatiewerken nodig. De renovatie moet de indeling van het grote gemeentelijk museum verbeteren. Zo zal de huidige entree worden afgebroken en worden vervangen door een nieuwe, heldere constructie. De nu nog wat rommelige tuin van het museum wordt eveneens aangepakt. Deze wordt toegankelijk gemaakt, en zal de invulling van een intieme beeldentuin krijgen.
Voor het museum zal een heus museumplein verrijzen. Een tentoonstelling over het werk van de Franse fotograaf Robert Doisneau was een van de laatste tentoonstellingen voor de aanvang van de werken in het Museum van Elsene.
Tijdens deze sluitingsperiode wordt er niet op de lauweren gerust maar gezorgd voor een efficiënte overgang met extra activiteiten, digitalisering van de collecties, herinvulling van museumactiviteiten en dergelijke. De heropening is gepland voor 2021.
Museum van Elsene
Jean Van Volsemstraat 71, Brussel