brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Tien onbekende musea in Brussel afgestoft

De redactie van Brussel-Nu heeft 10 geweldige, maar relatief onbekende, musea in Brussel voor je ‘afgestoft’. Musea waarvoor je niet in de rij hoeft te staan vanwege de onbekendheid bij het grote publiek, maar waar je vast en zeker enthousiast van wordt.

Erasmushuis en het Begijnhof van Anderlecht
Al sinds de 13de eeuw ligt in Anderlecht het kleinste en gezelligste begijnenhof van België. In de schaduw van de gotische collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guido-kerk en omgeven door de pittoreske huisjes treed je de tuin binnen en vergeet je ter plekke de tijd.

In het Erasmushuis, één van de oudste gotische huizen van Brussel en verbonden aan het Begijnhof, heeft Desiderius Erasmus (1466-1536) ooit zelf gelogeerd. De verschillende collecties van het museum (meubilair, kunstwerken, gravures, boeken en archieven) vormen een uniek geheel dat allerlei mijlpalen uit de Europese geschiedenis illustreert.

Je vindt er ook enkele absolute meesterwerken zoals de 'Aanbidding der Wijzen' van Hiëronymus Bosch, een triptiek met een voorgeschiedenis… Zo werd het gestolen uit de kerk van Anderlecht in 1973 en na ingenieus speurwerk weer heroverd.

De redactie van Brussel-Nu heeft een aantrekkelijke wandeling voor je ontworpen die je 'vanzelf' bij het Begijnenhof en het Erasmusmuseum brengt. Je leest meer over deze bijzondere plek in Brussel in dit artikel.

ARGOS - Centre for Art and Media
Van een middeleeuws begijnenhof naar een museum over Belgische film- en videokunst: in een voormalig pakhuis vraagt het ene na het andere videoscherm om je aandacht. Het Centrum voor Hedendaagse Audiovisuele Kunst in Brussel organiseert regelmatig overzichtstentoonstellingen, lezingen en screenings van en over deze kunstvorm. De audiovisuele collectie van kunstenaarsfilms en –video’s die Argos tot nu toe heeft opgebouwd, overspant meer dan 45 jaar en omvat ruim 5000 werken.

De collectie vervult een scharnierfunctie. Ze vormt niet alleen het artistiek en symbolisch kapitaal van Argos, maar tevens de basis voor veel van de activiteiten van het kunstencentrum. De collectie kan na afspraak geraadpleegd worden in de mediatheek.

Openingstijden: van woensdag tot zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur. Op elke laatste woensdag van de maand is Argos tot 21.00 uur geopend. De Mediatheek is gratis toegankelijk en geopend van maandag tot vrijdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Wel even van te voren een afspraak maken.

Bereikbaarheid: Argos is gemakkelijk bereikbaar met tram 51 of metrolijn 2 en 6, halte IJzer/Yser. Kijk voor meer informatie op de website van Argos.

Argos
Werfstraat 13, Brussel

Museum Coudenberg
Onder het Koningsplein en de Koningsstraat in Brussel ligt een paleis uit de 12de eeuw verborgen, het Coudenbergpaleis. Samen met Hof van Hoogstraten, een voornaam herenhuis, en de Isabellastraat vormt Coudenberg een ondergronds museum. De glorie van weleer ziet dan weliswaar geen daglicht meer, maar door zelf onder de grond te gaan valt er nog veel te genieten.

Het meest tot de verbeelding spreekt ongetwijfeld de Aula Magna, een gigantische zaal die rond het midden van de 15de eeuw gebouwd is in opdracht van de hertog van Bourgondië, Filips de Goede. Van de zaal zijn alleen de keuken en een aantal opslagruimten over.

Brussel_coudenberg

In de Aula magna vonden enkele mijlpalen uit de Europese geschiedenis plaats, zoals de meerderjarig-verklaring van keizer Karel en zijn troonsafstand, respectievelijk in 1515 en 1555, maar ook prinselijke huwelijken en vele officiële recepties en danspartijen.

De Isabellastraat is van middeleeuwse oorsprong en liep langs het paleis, vanaf het Baliënplein (openbare ruimte voor het paleis) tot de Sint-Michiel-en-Goedele Kerk en volgde de sterke helling van het Coperbeekdal. Tegenwoordig kan je nog een deel van de straat ondergronds bewonderen.

Rond het paleis op de Coudenberg lagen indrukwekkende voorname herenhuizen van raadgevers en hovelingen, waaronder het Hof van Hoogstraeten, de Brusselse residentie van de familie de Lalaing. In het begin van de 16de eeuw liet Antoon de Lalaing, eerste graaf van Hoogstraeten, een gotische gaanderij bouwen, die vandaag volledig gerestaureerd is.

Brussel_coudenberg

Het Museum van de Coudenberg is ondergebracht in dit voormalige Hof van Hoogstraeten. In een permanente tentoonstelling zijn de archeologische opgravingen te bezichtigen. Deze bestaan onder meer uit keramische, glazen en metalen voorwerpen en zijn thematisch tentoongesteld. Een mediatour is beschikbaar.

Openingstijden: dinsdag tot vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur en in het weekend plus de zomermaanden juli en augustus van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Voor meer informatie over toegangsprijzen en rondleidingen kijk je op de site van het museum. Wil je alvast meer informatie over de geschiedenis van Brussel en de Coudenberg kijk dan hier.

Coudenbergpaleis
Paleizenplein 7, Brussel

Wiertz Museum
Het Wiertz Museum, gelegen in de Leopoldwijk in Brussel, is zo’n plek die onterecht uit het oog verloren is. Het museum is de authentieke atelierwoning van de schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz (1806–1865), een controversiële figuur uit de Belgische romantiek. Onderga het werk van deze heftige schilder, helemaal in de sfeer van toen.

Brussel_wiertz-museum

Wiertz hield van spektakel. Hij schilderde gigantische doeken waarin hij zijn neiging tot het buitenissige kwijt kon, zoals bijvoorbeeld het acht meter brede doek waarop Grieken en Trojanen vechten om het lijk van Patroclus. Maar hij heeft ook geschiedenis gemaakt met zijn dramatische en angstaanjagende taferelen zoals 'De overhaaste begrafenis'. Zijn beroemdste doek is waarschijnlijk 'Twee meisjes' (of De mooie Rosine), dat een meisje oog in oog met een skelet voorstelt. Hieruit blijkt duidelijk zijn fascinatie voor de dood en de broosheid van het leven.

Met zijn indrukwekkende schilderijen evenaarde Wiertz moeiteloos zijn grote voorbeelden uit de renaissance en de barok. In het jaar na zijn dood werden alle werken uit zijn atelier aan de Belgische staat overgedragen. Sinds 1868 maakt het museum deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Openingstijden: van dinsdag tot vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 12.45 uur tot 17.00 uur. Het museum is gratis toegankelijk. Voor meer informatie over het museum en de bereikbaarheid kijk je op de website van het museum.

Wiertz Museum
Vautierstraat 62 Elsene
1050 Brussel

MEM - Museum van Erotiek en Mythologie
Misschien zal je over het MEM toch iets minder open en bloot vertellen achteraf. In het museum wordt de link tussen erotiek en mythologie onderzocht, maar dat zal je niet beletten om met rode oortjes het museum te verlaten. Lees hier meer over het MEM.

Art et marges musée/Museum voor outsiderkunst
In de befaamde Marollenwijk van Brussel bevindt zich een museum dat kunstenaars uit de marge eert, artistieke, met kwasten gewapende buitenbeentjes. Je vindt hun werk niet terug in een prijzig koffietafelboek, maar daarom is het niet minder interessant.

De autodidactische kunstenaars, ‘outsiders’ genoemd, werken alleen of in creatieve workshops. Naast de permanente tentoonstelling gaan tijdelijke tentoonstellingen van outsiderkunst een dynamische dialoog aan met werken van professionele kunstenaars, actief in het officiële culturele milieu. Zo tast het museum de grenzen af van de in- en outsiderkunst.

Art & marges musée is geen ghettomuseum maar een plaats van uitwisseling, een ruimte waarin de individualiteit hoogtij viert en waarin alles in het werk gesteld wordt om ervoor te zorgen dat alle doelgroepen zich thuis voelen.

Art & marges musée
Hoogstraat, Brussel

Autrique Huis
In 1893 gaf Eugène Autrique zijn vriend de architect Victor Horta opdracht tot de bouw van een herenhuis in Brussel. Die tekende voor een typisch art-nouveau-bolwerk: minutieus afgewerkte ruimtes met mozaïeken en organische decoraties met veel gebogen vormen, overvloedige natuurlijke lichtinval en sgraffiti.

Zoals het een Horta-creatie past, getuigt het hele gebouw van pure klasse. Ook de oorspronkelijke bewoner wordt herdacht, zo komt in de kaartenzaal zijn passie voor cartografie aan bod. Het Autrique Huis ligt in de wijk Schaarbeek en was lang gesloten voor het publiek.

Brussel_maison-autrique

Midden jaren negentig van de vorige eeuw slaagt het kunstenaarsduo Schuiten en Peeters erin het Autrique Huis te kopen. Een groot avontuur begint, waarbij vele partners betrokken worden. Uit de restauratie is een Droomhuis geboren. Laat je verleiden door de mise-en-scène en breng eens een bezoekje aan dit bijzondere huis. Wil je meer weten over het museum en de wijk Schaarbeek kijk dan hier.

Openingstijden: van woensdag tot zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur (laatste toegang 17.30 uur). Meer informatie over rondleidingen, toegangsprijzen en bereikbaarheid vind je op de website van het museum.

Het Autrique Huis
Haachtsesteenweg 266, Schaarbeek

La Fonderie
De Fonderie is een oude bronsfabriek, gelegen in Molenwijk, ooit het zenuwcentrum van de Brusselse industrie. Kroonstuk is het weefgetouw dat uit de passementweverij van De Backer komt. In de zomer kan je er ook workshops smeedkunst volgen. Meer weten?  Lees dan dit arikel. Niet alleen De Fonderie krijgt aandacht maar de hele Molenwijk wordt in een ander daglicht gesteld. Laat je verrassen!

René Magritte Museum
Zelfs voor Brusselaars is het soms een beetje verwarrend: naast het Magritte Museum aan het Koningsplein is er nog een museum in Brussel gewijd aan de beroemde surrealist. Dat museum is gelegen in Jette, in het huis waar de gevierde kunstenaar 24 jaar lang op de benedenverdieping woonde (van 1930 tot 1954). René Magritte verliet het huis op 55-jarige leeftijd toen hij internationaal doorbrak.

Het huis werd daarna aangekocht en in de jaren negentig gerestaureerd door een liefhebber van de kunst van Magritte. Het museum is sinds 1999 voor het publiek geopend. Op de begane grond kan je ronddwalen in het appartement van Magritte, dat met de oorspronkelijke meubels gereconstrueerd werd en op de bovengelegen verdiepingen bevindt zich een biografische tentoonstelling, gewijd aan de schilder.

Openingstijden: van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer informatie en bereikbaarheid kijk je op de website van het museum.

René Magritte Museum
Esseghemstraat 135
1090 Jette

Museum van de Zwartzusters
Het Museum van de Zwartzusters bevindt het zich op een unieke locatie in Brussel: in de Basiliek van Koekelberg. De tempel van toewijding is gebouwd in art-decostijl en de op vijf na grootste ter wereld. Helemaal bovenin leidt dat tot een onvergetelijk panorama van Brussel. De kunst die in het museum van de Zwartzusters tentoongesteld wordt is een divers en multidisciplinair ensemble van Vlaamse schilderkunst, meubilair, voorwerpen, sculpturen, kantwerk en vaatwerk. Meer informatie over het museum, de openingstijden, bereikbaarheid en de Koekelberg vind je hier.

Brussel_zwartzusters

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video