brussel-triomfboog-parkbrussel-marktBrussel

Marc Sleen Museum - Nero op de krantenredactie

Tegenover het Stripmuseum in Brussel ligt het Museum Marc Sleen. Marc Sleen is vooral bekend geworden als striptekenaar van Nero. In de Zandstraat, waar het museum is gevestigd in een voormalige krantenredactie, werd Nero in 1947 ‘geboren’. Het is een klein museum dat prima in combinatie met het Stripmuseum bezocht kan worden.

Brussel_Marc_Sleen-museum

In de setting van een voormalige krantenredactie biedt het Marc Sleen Museum een overzicht van de verschillende facetten van het oeuvre van deze uitzonderlijke auteur.

Brussel_marc_sleen-museum

Het permanente deel omvat tentoonstellingen over het leven en werk van Marc Sleen. Hoewel Sleens bekendste stripreeks vanzelfsprekend Nero is, komen ook nevenreeksen zoals Oktaaf Keunink, De Lustige Kapoentjes en Piet Fluwijn en Bolleke aan bod. Ten slotte worden drie thema’s uit zijn oeuvre verder uitgewerkt: safari, politieke cartoons en de Ronde van Frankrijk.

Brussel_Marc_Sleen-museum

De Stichting Marc Sleen beheert ook meer dan 15.000 originelen van Marc Sleen. Het hele jaar door wordt daarvan een selectie getoond in de Gallery van het Marc Sleen. Alle teksten van het museum zijn in het Nederlands, Frans en Engels.

Brussel_marc-sleen

Wie was Marc Sleen
Marc Sleen wordt als Marcel Honoree Nestor Neels geboren in Gentbrugge op 30 december 1922. Drie maanden later verhuist het gezin Neels naar Sint-Niklaas. Als kind volgt hij op zondag tekenlessen aan de kunstacademie van Sint-Niklaas. Later gaat hij naar het Sint-Lucas Instituut in Gent. Na de WOII treedt hij in dienst bij de krant De Standaard als politieke karikaturist, waar hij met zijn eerste strip begint.

Brussel_Marc_Sleen-museum

Nero en co
Sleens bekendste stripreeks is vanzelfsprekend De avonturen van Nero en co. Wanneer Sleen in 1947 met de reeks start heet het hoofdpersonage Van Zwam. Nero komt al voor in het eerste verhaal, ‘Het geheim van Matsuoka’, maar heeft slechts een kleine rol. Na drie verhalen neemt Nero de fakkel echter over van detective Van Zwam. In totaal zal Sleen meer dan 200 Nero-verhalen produceren, wat hem een vermelding oplevert in het Guinness Book of Records.

Brussel_marc-sleen-nero

Zilveren Tranen
De laatste jaren zal hij de steun krijgen van tekenaar Dirk Stallaert. Marc Sleen kreeg voor zijn stripwerk een groot aantal onderscheidingen. In 2003 neemt hij op 80-jarige leeftijd afscheid van het dagbladfenomeen Nero. Het laatste album werd Zilveren tranen.

Openingstijden: het museum is alle dagen open, behalve op maandag, van 11.00-13.00 uur en van 14.00-18.00 uur.
Toegangsprijzen: volwassenen € 2,50 en kinderen tot 12 jaar € 1,00. In combinatie met het Belgisch Stripcentrum: € 1,00. De tickets worden verkocht in het Belgisch Stripcentrum (overkant van de straat).

Stichting Marc Sleen
Zandstraat 33-35
1000 Brussel 

Gerelateerde artikelen: Belgisch Stripcentrum - Stripmuseum Brussel

Brussel_Marc_Sleen-museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.