De Zandstraat in Brussel: straat van de stripmusea
Brussel als ‘Europese hoofdstad van het stripverhaal’ was het aan zichzelf verplicht: in een van de mooiste art-nouveau panden van Victor Horta is het Stripmuseum (ook wel Belgisch Stripcentrum genoemd) gevestigd. En dit is niet de enige plek in Brussel voor liefhebbers van de ‘negende kunst’.
Brussel heeft een heus Stripdorp en een museum met driedimensionale stripfiguren, MOOF. Ook is er een prachtige striproute uitgezet door de stad, waarbij je langs vijftig muurschilderingen geleid wordt die bekende en minder bekende scenes uit strips voorstellen. En Marc Sleen, de schepper van 'Nero', heeft tegenover het Stripmuseum zijn eigen museum.
De grootste dichtheid aan striptekenaars per m2
Met meer dan 700 auteurs van stripverhalen, van auteurs van klassieke strips tot schrijvers van beeldromans, is België recordhouder met de grootste dichtheid van tekenaars per vierkante kilometer! Wie kent ze niet: Kuifje, Lucky Luck, de Smurfen, Robbedoes, Suske en Wiske, Bessy Turf, Guus Flater, Blake en Mortimer, Thorgal, te veel om op te noemen. Maar wist je dat deze beroemde stripfiguren gecreëerd zijn door Belgische tekenaars?
Belgen
In het Stripmuseum krijgen de makers, Hergé, Willy VanderSteen , Franquin en hun creaties terecht veel aandacht. Maar niet alleen Belgen staan in de schijnwerper. In het Belgisch Stripcentrum vind je bijna alles wat te maken heeft met het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.
Alle facetten van de strip
Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je als bezoeker kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Het museum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Het museum organiseert behalve tentoonstellingen ook stripwandelingen. Zo kan je je aanmelden voor een begeleide wandeling langs de stripmuren in Brussel, voor een wandeling in het teken van Hergé en Kuifje of voor ‘Het Brussel van Marc Sleen en Nero'.
Bijzondere match art nouveau en stripkunst
Het Belgisch Stripcentrum ligt in het hartje van Brussel, op een ‘boogscheut’ van de Grote Markt en de Koninklijke Wijk. Het opende zijn deuren voor het publiek op 6 oktober 1989 en groeide al snel uit tot één van de belangrijkste attracties van Brussel.
Als je het Belgische Stripmuseum binnengaat voel je de bijzonder match tussen art nouveau en de negende kunst. Twee artistieke expressievormen die hun wieg in Brussel hadden staan en die uitgeroeid zijn tot wereldwijd bewonderde kunstvormen.
Warenhuis Waucquez
De art nouveau vond in Brussel, naast de bekende herenhuizen, ook een toepassingsgebied in de bouw van warenhuizen, met name ‘A l'Innovation’ (Horta, 1900), de Warenhuizen Waucquez (Horta, 1906, die het Belgisch Stripcentrum zouden worden) of de Warenhuizen Old England (P. Saintenoy, 1899… die het Museum voor Muziekinstrumenten zouden worden).
Door het Belgisch Stripcentrum komt het art nouveau kader volledig tot zijn recht. Het is een subliem gebouw, waarin de warenhuizen van textielgroothandelaar Charles Waucquez waren ondergebracht (1906). Het tijdperk van de art nouveau (eind 19de - begin 20ste eeuw) valt samen met de opkomst van het moderne stripverhaal. Dat kan geen toeval zijn.
Brasserie Horta
In het stripmuseum komen zowel Horta-liefhebbers als stripliefhebbers aan hun trekken. Letterlijk zelfs want Brasserie Horta, gevestigd in het museum, is niet alleen een streling voor het oog maar ook voor de smaakpapillen.
Openingstijden: het museum is alle dagen van de week geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Toegangsprijzen variëren van 10 euro per volwassene tot 3,50 euro voor kinderen tot 12 jaar.
Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, Brussel