brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

Museum van de Stad Brussel

Het Museum van de stad Brussel ligt in het hartje van de stad, tegenover het majestueuze stadhuis op de Grote Markt. Naast  schilderijen, beeldhouwwerken, retabels, wandtapijten, plateelwerk, porselein, stadsplannen, schaalmodellen en allerlei voorwerpen zoals vlaggen, trapleuningen, smeedijzeren objecten, archeologische vondsten kun je er ook de uitgebreide garderobe van Manneken Pis bewonderen.

Het Museum van de Stad Brussel is gehuisvest in een voormalige broodhal en het pand draagt dan ook de naam Het Broodhuis. Alvorens het deze naam kreeg, kenden de Brusselaars het flamboyante gotische pand onder de naam Huis van de Hertog en Huis van de Koning. De Franstaligen in de Belgische hoofdstad noemen het burgerlijke gebouw dat UNESCO status geniet, nog altijd onder de oude naam, Maison du Roi.

Brussel_musea-museum-van-de-stad-brussel

Het Museum wijdt haar tentoonstellingsruimte aan de rijke geschiedenis van Brussel. Je loopt langs zalen vol beeldhouwwerken, wandtapijten, schilderijen en maquettes en leert zo veel van Brussel. Je maakt op een interessante manier kennis met de geschiedenis van de stad, ontwikkelingen die zij heeft doorlopen, maar ook krijg je een kijkje in het leven van haar inwoners.

Brussel_musea-museum-van-de-stad-brussel-manneke_pis.jpgGarderobe van Manneken-Pis 
Manneken Pis kennen de meesten wel, maar was je er ook van op de hoogte dat dit kleine ventje een garderobe heeft, waar menigeen jaloers op kan zijn? Deze plassende peuter heeft niet minder dan 800 verschillende outfits tot zijn beschikking! Zo kun je hem zien als Sinterklaas, ijshockeyer, Elvis of…

Wegens ruimtegebrek in het museum is het helaas niet mogelijk alle kostuums tentoon te stellen. Een goede honderd exemplaren zijn te bewonderen. Hooggeplaatsten, ambassades, verkeersbureaus, sporthelden, kunstenaars, en vele anderen vereerden Manneken-Pis al met een kostuum.

Museum van de Stad Brussel
Grote Markt (tegenover het Stadhuis)

Het Broodhuis

Deze korte video geeft een aardige impressie van wat je kan verwachten als je een bezoek brengt aan Het Broodhuis, of te wel: het Museum van de stad Brussel. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video