brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

Spoorwegmuseum Train World

Vlakbij het station van deelgemeente Schaarbeek in Brussel, ligt sinds september 2015 Train World, het nieuwe spoorwegmuseum in Brussel. Dit museum heeft bijna 25 miljoen euro gekost en is voor de spoorwegliefhebber een must!

In Train World zie je onder meer 22 historische locomotieven met bijbehorende rijtuigen, de oudst bewaarde stoomlocomotief van België, de Pays de Waes en als klap op de vuurpijl de Atlantic (type 12), een stoomlocomotief uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Je kunt binnenkijken in een TEE inox-rijtuig, de verre voorloper van de hogesnelheidstrein of in een rijsimulator stappen en zelf een trein ‘besturen’.   

Brussel_train-world-museum

Stationsgebouw uit de belle epoque
Het stationsgebouw is een bezienswaardigheid op zich. Gelegen aan het Prinses Elisabethplein 6, is het een van de grootste stations van het Belgische spoorwegnet en het enige nog overgebleven staion uit de 'belle epoque' van Brussel. Het omvat een groot reizigersgebouw, een vormingsstation met toegang tot de voorhaven, en diverse installaties en werkplaatsen voor het onderhoud van de treinen.

Brussel_station_schaarbeek-train-world

Het was een ontwerp van de architect der Belgische Spoorwegen F. J. Seulen en is in twee etappes gebouwd. Eerst de linkervleugel in 1887 en na de eerste wereldoorlog de rechtervleugel. De twee vleugels zijn ontworpen in een eclectische stijl met herkenbare invloeden van de neo-Vlaamse Rnaissancestijl die eind 19de eeuw populair was (linkervleugel) en de Art-Nouveau stijl in de rechtervleugel. 

Het station beschikt over zes dubbele perrons voor reizigers, met per perron een grote doorlopende luifel of twee kleinere luifels onder een gegolfd dak. De perrons zijn met elkaar door twee ondergrondse betonnen gangen die bekleed zijn met beige geverniste baksteen en lagen groene geverniste baksteen. Het smeedijzeren traliewerk is origineel. Het interieur is in de loop der jaren grondig gewijzigd, met uitzondering van twee zalen: de lokettenzaal en het oude buffet. 

Brussel_train-world-museum

Spoorwegen-geluk
Wat wil een liefhebber van het 'good old' spoor nou nog meer om zich gelukkig te voelen: slapen in een treinstel en vervolgens genieten van de indrukwekkende 'lichamen' van oude locomotieven en zelf ook nog  achter de stuurknuppel zitten. En je ook nog in een tijdmachine wanen, teruggeschoten naar de bruisende belle epoque van Brussel.

Praktische informatie 
Train World is dagelijks geopend, met uitzondering van maandag, van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tickets kan je on-line bestellen of aan de kassa (tot 15.30 uur). Het museum ligt op slechts 8 minuten rijden van het station Brussel Centraal (door de week zijn er 4 rechtstreekse verbindingen per uur). Met je vervoersbewijs (trein of bus/tram – halte Schaarbeek) krijg je korting op de toegangsprijs.

Train World
Prinses Elisabethplein 5, Brussel

Brussel_trainworld

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video