brussel-triomfboog-parkbrussel-marktBrussel

Het Jubelpark en haar musea

Je kan het haast niet missen in Brussel: een kolossale triomfboog steekt hoog boven het Jubelpark uit en is het verbindende element tussen twee vleugels die samen een gigantisch paleis vormen, gelegen aan een ruim plein in het oostelijk deel van Brussel. 

Brussel-Jubelpark-musea

In dit paleis zijn drie musea gevestigd: het Jubelparkmuseum (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis), het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en het automuseum Autoworld. Vanaf de arcadengang, te bereiken via het gratis toegankelijke Museum van het Leger, heb je een schitterend uitzicht over Brussel. Vooral ’s avonds biedt het geheel, in het licht van de schijnwerpers, een majesteitelijke aanblik. 

Brussel_jubelpark-museum

Grand oeuvres van een koning
Koning Leopold II financierde de aanleg van dit immense park en de bouw van de tentoonstellingsruimten om de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België te vieren (1880). Vandaar dat de officiële naam ‘Parc du Cinquantenaire’ luidt. Het park inclusief de tentoonstellingshallen, de zuilengalerij en de triomfboog ia ontworpen door Gedeon Bordiau. Het omvat 30 hectare klassieke tuinen met mooie bomenrijen, symmetrisch aangelegd rond een centrale as. De brede, kaarsrechte lanen bakenen de rechthoekige grasperken en de laurierhagen af.  

Brussel_Jubelpark-1

Verrassend
Het park barst van de schatten: de grote moskee, het standbeeld van de groene hond, de Beyaerttoren (een kleine ‘middeleeuwse’ toren, gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1897 om de veelzijdigheid van de Belgische bouwkunst te tonen) en het te bezichtigen ‘Paviljoen van de Menselijke Passies’ van Victor Horta. Maar het is ook een verrassend fijne plek om op te ademen en wat te flaneren. 

Brussel_Jubelpark-Lambeaux

Reis door de tijd
Een echte schatkamer is het Jubelparkmuseum. Hier vind je werkelijk alles wat er maar te verzamelen valt. De basis voor de enorme collectie is in de 15de eeuw ontstaan toen er een ‘pakhuis’ werd ingericht met alle staatsgeschenken en buitgemaakte kunstwerken. Later kwamen daar ook nog de collecties bij van edelen en gegoede burgers.

Het museum herbergt duizenden kunstwerken en historische objecten. Je kan er een ware tijdreis maken, van de oudheid tot de Europese decoratieve kunsten (art nouveau en art déco), van de nationale archeologie tot de niet-Europese beschavingen.    

Legermuseum en Autoworld
Het Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis is wereldwijd het grootste in zijn soort. Het is zeker geen museum dat de oorlog en alles wat daarbij hoort bejubelt. In tegendeel. Het doet juist geregeld van zich spreken met kritische tentoonstellingen. 

Brussel_Legermuseum-jubelpark

De ruimte die nu is ingenomen door het museum 'Autoworld', was tussen 1902 en 1934 'gastheer' van de jaarlijks georganiseerde Autosalon. Nu worden er geregeld leuke tentoonstellingen georganiseerd en is het een geweldige plek voor elke auotliefhebber. Zo vind je er bijvorbeeld enkele modellen van de succesvolle Belgische auto-industrie tot 1940: Minerva, F.N. en Imperia. 

Brussel_Autoworld-jubelpark

Praktische info
Het Jubelpark is te bereiken via de metrohaltes Schuman en oostelijker, vlakbij de ingang van de Jubelparkmusea, Merode bij de Tervuurse Poort. Het park is het gehele jaar geopend. Informatie over toegangstijden en - prijzen van de verschillende musea vind je op de respectievelijke websites van het Jubelparkmuseum, Autoworld en het Museum voor Leger en Krijgsgeschiedenis.  

Brussel_Jubelpark-5

TIP: Bij de hoofdingang is de Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis gevestigd. De werkplaats beheert een verzameling van ongeveer 4000 gietvormen van kunstwerken uit de prehistorie tot de 18de eeuw. Gespecialiseerde vakmensen maken elk afgietsel volgens oude technieken. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij dit unieke productieproces. De afgietsels zijn ook te koop. De werkplaats heeft een keuze van kleine afgietsels op voorraad. Grotere, zoals bustes, beelden ten voeten uit en reliëfs, kan je eventueel bestellen. Enkele afgietsels zijn te vinden in de museumshop. 

(foto's Albert van den Boomen)

Brussel_Autoworld-museum

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.