MIM Muziekinstrumentenmuseum
Een museum dat je gezien moet hebben vanwege de architectuur van het gebouw en de uitgebreide collectie muziekinstrumenten. Van de slordige 8000 stukken die het museum in bezit heeft, zijn er niet minder dan 1200 instrumenten tentoongesteld. Geef je niet om muziekinstrumenten? Het art-noveau gebouw Old England is sowieso de moeite van het bezoeken waard.
Het Muziekinstrumentenmuseum, toen nog instrumentenmuseum genoemd, werd gesticht in 1877. Destijds maakte het deel uit het Koninklijk Muziekconservatorium. De insteek was eenvoudig en puur didactisch. Men wilde studenten in de gelegenheid stellen historische instrumenten te zien en te onderzoeken.
Old England
De collecties breidden in de loop der jaren behoorlijk en het pand waarin het museum ooit haar studenten en gasten ontving begon te klein te worden. Het voormalige warenhuis Old England werd gekozen als nieuw onderkomen.
In 1972 verliet de laatste gebruiker het pand en stond het art nouveau-gebouw aan de Hofberg in Brussel geruime tijd leeg. Een zestal jaren later kocht de overheid het pand om er een museum in te starten. Dit gebeurde echter niet direct, de werken aan de het pand starten in 1989. Door de leegstand was het gebouw zwaar in verval geraakt. Met het inluiden van het nieuwe millenium, in 2000, nam het Muziekinstrumentenmuseum dan eindelijk zijn intrek op de nieuwe lokatie.
Het volledige museum is ondergebracht in drie gebouwen van verschillende oorsprong die een vierhoek van ongeveer 47 meter lang en 31 meter breed vormen: het neoklassieke herenhuis, het stalen bouwwerk van Saintenoy en een nieuwe constructie in de Villa Hermosastraat.
Collectie
De verzameling van de befaamde Belgische musicoloog François-Joseph Fétis (1784-1871), die het museum in 1872 aankocht vormt het belangrijkste deel van de omvangrijke collectie. Een andere verzameling vult een groot deel van de andere zalen: een verzameling van Indische instrumenten. Koning Leopold mocht deze tijdens zijn regeerperiode ontvangen van radjah Sourindro Mohun Tagore.
Je komt haast ogen tekort, kijkend in de vele vitrines. En ook je oren maken hier overuren. Door middel van high-tech koptelefoons hoor je bijpassende muziek. Van carnavalsmuziek tot traditionele muziek uit het verre Oosten, een lust voor het oor.
Als je alle verdiepingen bekeken en beluisterd hebt, verwen je in het restaurant, tenslotte je smaakpapillen. In de prachtige koepel van een gietijzeren en stalen constructie en veel glas, ligt hoog op de Kunstberg de stad aan je voeten.
MIM Muziekinstrumentenmuseum
Hofberg 2, Brussel
(foto's Albert van den Boomen)