brussel-triomfboog-parkbrussel-marktBrussel

Magritte Museum

Het Magritte Museum in Brussel is hét referentiepunt in de wereld van deze bijzondere kunstenaar, hier kom je alles te weten over Rene Magritte, zijn leven en zijn werk. Probeer vooral geen verband te zoeken tussen de titels en de daadwerkelijke schilderijen in dit museum. Magritte koos alle titels willekeurig of sterker nog hij liet zijn vriendenkring een boeiende titelnaam verzinnen.

Rene Magritte kwam in 1898 in de plaats Lessen in België ter wereld. Als Magritte 13 jaar oud is pleegt zijn moeder zelfmoord. Door in de rivier de Samber te springen, verdrinkt zij. Na haar daad wordt ze gevonden met haar gezicht bedekt. Deze gebeurtenis op jonge leeftijd, heeft grote invloed gehad op het leven - en werk - van Magritte. In veel van zijn werken zijn afbeeldingen met bedekte gezichten terug te vinden.

Brussel_magritte-museum-De-verdwaalde-jockey.jpgSurrealisme
Aan het begin van zijn carrière zoekt Magritte inspiratie in de kunststromingen kubisme en futurisme. Echter hij raakt in een later stadium bevriend met enkele leden uit de Brusselse surrealisme groep. Tot zijn vrienden behoren grote meesters als André Breton, Joan Miró en Salvador Dalí. Het zijn zij die hem beïnvloedden. Uiteindelijk kent menigeen deze Belgische kunstenaar immers van zijn doeken die surrealistisch van aard zijn.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog mag hij zichzelf rekenen tot één van de voorlopers van de surrealistische beweging. In de jaren erna geniet Magritte wereldwijde erkenning. Zijn werken zijn zeer gewild en worden geëxposeerd in musea van Parijs tot in New York. Op 15 augustus 1967, kort na een grote expositie van zijn werk in het museum Boymans-van-Beuningen in Rotterdam, sterft Magritte in Brussel op 69-jarige leeftijd.

Volgens velen is het werk ´De verdwaalde jockey´ uit 1926, het eerste geslaagde surrealistische werk van Magritte. Voordat dit doek verscheen was het surrealisme nogal dromerig van aard. Magritte gaf in zijn schilderijen meer een realistisch effect weer van het surrealisme. Hij haalde de gewone omgeving uit hun omgeving en plaatste deze in een aparte atmosfeer. Een slordige 200 werken en archieven van de kunstenaar zijn te bewonderen in het Magritte Museum in Brussel.
Brussel_musea-magritte-museum-g.jpg

Brussel_musea-magritte-museum-1.jpgHotel Altenloh
Het Magritte-museum is gehuisvest het neoklassieke hotel Altenloh. Reeds in 1779 werd aangevangen met de bouw ervan. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog veranderde de naam van het hotel naar hôtel de l’ Europe. Alvorens het pand uiteindelijk in een museum veranderde was er een tijd lang een juwelierszaak, eveneens Altenloh genaamd en hofleverancier van het Koningshuis, in gevestigd. In de jaren zestig neemt de Belgische Staat de huur van het gebouw voor haar rekening. Vanaf 1969 dient het pand voor de activiteiten van het Museum voor Moderne Kunst.

Na diverse verbouwingen, wijdt het Museum voor Moderne Kunst in de twintigste eeuw uiteindelijk het gehele pand aan misschien wel de bekendste kunstenaar van België. Op de eerste verdieping worden de meesterwerken van de kunstenaar tentoongesteld en zie je de mijlpalen van zijn leven toegelicht. Een verdieping hoger komen zijn leven in Brussel, de oorlogsperiode, het surrealisme en het communisme aan bod. Op de bovenste verdieping staat de tentoonstellingsruimte in het teken van zijn eerste realisaties. Op elke verdieping kun je filmpjes bekijken die Magritte maakte met zijn vrienden.

Magritte Museum
Koningsplein 1, Brussel   

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.