brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Bozar

BOZAR, kennen velen onder de voormalige naam, het Paleis voor Schone Kunsten. Echter sinds 2002 draagt het cultureel centrum in Brussel deze nieuwe naam.

Brussel_musea-bozar-1.jpgAls je in België over cultuur spreekt, dan kun je niet om het BOZAR heen. Voor velen is dit het mekka van het culturele leven in de stad. Het is een huis voor de kunsten, waar het bruist van vele culturele en artistieke activiteiten. Bozar stelt steevast originaliteit en vernieuwing voorop. Jaarlijks worden er in de drie concertzalen, de tentoonstellingszalen en de conferentieruimten, gelegen op acht verschillende niveaus, ruim 200 concerten gehouden, variërend van kamerconcerten tot uitvoeringen van grote symfonieorkesten. Elk jaar wordt er het prestigieuze Koningin Elisabeth Muziekconcours gehouden. De zogenaamde Henry Le Boeufzaal, de Kamermuziekzaal, wordt tevens gebruikt voor filmvoorstellingen.

Creatie, kwaliteit en een rijk artistiek aanbod: daar staat het Paleis voor Schone Kunsten van in het prille begin borg voor. Maar kunst staat niet op zich, zweeft niet in het ijle. Om kunst in te bedden in de ‘cultuur’ van een samenleving – zeker in een bont gekleurde wereldstad als Brussel – moet het contact met het publiek haast organisch kunnen groeien. Het is als bij vrienden en geliefden: kunst en publiek vinden elkaar, geraken in gesprek, en laten een onuitwisbare stempel na.” Aldus Paul Dujardin, Directeur-generaal
Brussel_musea-bozar-g.jpg
Horta
Het ‘paleis’ is een van de laatste werken van Horta. In 1928 werd het door deze art nouveau architect gebouwd. Na een ingrijpende renovatie heeft het pand haar originele aanblik teruggekregen zoals het door Horta oorspronkelijk was ontworpen. Horta was met deze bouw opnieuw voorloper omdat hij, na de welbekende curven, zuivere lijnen invoerde. Tevens maakte hij ongewoon veel gebruik van beton. Het imposante maar ook intieme gebouw heeft een bevreemdende schoonheid.

Brussel_musea-bozar-2.jpgBenieuwd naar dit bijzondere gebouw, maar geen tijd of zin om een voorstelling bij te wonen? Doe mee aan de rondleiding in het gebouw, genaamd "Van Horta tot Horta". Tijdens deze tour ontdek je delen van het paleis die lange tijd ontoegankelijk waren voor het grote publiek.

Genieten doe je bij BOZAR niet alleen van de kunst, bezoek ook de Brasserie. De bejubelde chef-kok David Martin zwaait hier de scepter. De Fransman, die getrouwd is met een Brusselse, heeft een zeer goede reputatie. Eerder was hij de chef-kok bij La Paix in Anderlecht. De enige brasserie in België bekroond met een Michelinster.

Bozar 
Rue Ravenstein 23, 1000 Brusel

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video