Brusselbrussel-marktbrussel-triomfboog-park

Museum voor het Kostuum en de Kant

Achter een 17de eeuwse gevel in de Violetstraat in Brussel gaat een museum met een rijke collectie kostuums schuil: het Museum voor het Kostuum en de Kant.

Variërend van kostuums, oud en hedendaags kantwerk, borduurwerk en originele accessoires uit de 18de tot de 20ste eeuw, allen worden ze afwisselend getoond in thematische tentoonstellingen.

Brussel_kant-kostuum-museum

Het stadsbestuur van Brussel richtte het museum op in 1977 op ter ere van het roemrijke verleden van het Brusselse textiel. Vanaf dat jaar is er in het pand een indrukwekkende verzameling opgebouwd. We mogen hier met recht spreken van een plek waar gemeenschappelijk erfgoed bewaard wordt.

Kant
Op de afdeling kant leer je alles over het Brussels kant, maar ook over andere kantklostechnieken als Duchessekant, Gaaskant of de Geparelde rosaline. Ken jij het verschil? Een van de topstukken uit de 18de eeuw is de prachtige blauwe meisjesjapon. Of wat dacht je van de galajapon met sleep, gemaakt van Alençonkant.

Brussel_kant-kostuum-museum

Op de tentoonstelling van de 20e eeuw zie je hoe onze mode in de loop der tijd veranderd is of bewonder bijzonder haute couture, bijvoorbeeld een avondjurk van Dior uit de jaren ’50 of een cocktailjurkje van Guy Laroche uit de jaren ’60.

In de loop der jaren breidde het museum flink uit door aankopen en privéschenkingen. Drie keer per jaar zijn er tijdelijke tentoonstellingen waarbij studenten van Brusselse hogescholen en bekende kunstenaars hun werk tonen in het museum.

Museum voor het Kostuum en de Kant
Violetstraat 12, 1000 Brussel

Brussel_kant-kostuum-museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video