brussel-triomfboog-parkBrusselbrussel-markt

Stadhuis

Zonder enige twijfel mag het gotische stadhuis van Brussel zich een van de mooiste van BelgiŽ noemen. Talloze prachtige beeldhouwwerken sieren de gevels en wat dacht je van de schitterende toren? Op 96 meter hoogte waakt aartsengel MichaŽl, de patroonheilige van Brussel, die een draak velt.

Brussel_Stadhuis-Grote_Markt

In 1402 werd de eerste steen van dit prachtige gotische gebouw gelegd. Rijke families uit Brussel stonden garant voor het bouwwerk. Bouwmeester Jan van Osy, startte zijn project met, wat nu, de linkervleugel is en het huidige belfort.

Brussel_Stadhuis-Grote-MarktHet was destijds niet de bedoeling dat het stadhuis groter zou worden dan haar huidige afmetingen. Echter verschillende gilden wilden zich ook in het stadhuis vestigen en mee de stad besturen. Door toevoeging van deze groepen werd het stadhuis al snel te klein.

Brand
In 1444 werd begonnen met de uitbreiding van het stadhuis. Helaas, brandde in 1695, tijdens een reeks bombardementen het Stadhuis af. Gelukkig ging niet alles verloren, thans zijn in de ontvangstzalen en de schepenkabinetten fraaie Brusselse wandtapijten van de 16de, 17de en 18de eeuw te zien. Daarnaast kun je er schitterend gotisch houtsnijwerk, wapenschilden en schilderijen vinden.

In de 19e eeuw ondergaat het stadhuis een grote en ingrijpende restauratie. In de nissen, die tot dan toe leeg waren, worden beelden toegevoegd.

Naast belangrijke figuren, staan een aantal figuren ook symbool voor zaken als vrede, kunst, handel en macht. Samen met de Grote Markt, waaraan het stadhuis gelegen is, staat het stadhuis van Brussel op UNESCO werelderfgoedlijst.

Brussel_Stadhuis-Grote-Markt

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video