brussel-triomfboog-parkbrussel-marktBrussel

Het Berlaymont: hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel

Het Berlaymontgebouw ligt in de Europese wijk van Brussel en is een van de belangrijkste overheidsgebouwen van de Europese Unie. Het is namelijk het hoofdkantoor van de Europese Commissie ('de regering van Europa'). Hier zetelt de voorzitter van de Commissie met zijn commissarissen.

Brussel_berlaymont-eu

Het gebouw aan de Wetstraat (Rue de la Loi) wordt omringd door verschillende andere Europese en internationale instanties. De Commissie, met zijn leger aan ambtenaren, bezit nog veel meer panden in Brussel, maar het Berlaymont groeide uit tot hét symbool van de Europese aanwezigheid in Brussel.

Brussel_berlaymont-europese-unie

De Leopoldswijk, ook wel het Leopoldskwartier genoemd, vormt samen met de Wijk van de Squares de Europese wijk van Brussel. Het gaat hier om het gebied tussen de Kleine Ring in het westen, het Jubelpark en het Leopoldpark in het oosten, en de Jozef II-laan en de Troonstraat in respectievelijk het noorden en het zuiden van Brussel.

Brussel_berlaymont-eu

De Dames van Berlaymont
Begin jaren zestig kocht de Belgische Staat een domein van de Dames van Berlaymont die, aan wat nu het Schumanplein is, een 300 jaar oud klooster annex meisjesschool beheerden. De Dames verhuisden naar Waterloo en tussen 1963 en 1969 werd op deze plek het reusachtige hoofdkantoor van de Commissie gebouwd (met een vloeroppervlak van 240.000 m2 en 18 verdiepingen hoog).

Brussel_Berlaymont_EU

3000 ambtenaren
De architect Lucien De Vestel ontwierp het gebouw samen met Jean Gilson en Jean en André Polak. Zij lieten zich inspireren door het pand van de UNESCO in Parijs (ontworpen door Marcel Breuer, Pier Luigi Nervi en Bernard Zehrfuss). Het Berlaymont bestaat uit een toren in de vorm van een kruis, waar vier vleugels van ongelijke grootte vertrekken vanuit een centrale hub. Het gebouw bevat kantoren voor 3000 ambtenaren.

Brussel_berlaymont-eu

Licht en transparantie
In 1991 werd asbest vastgesteld en moest het gebouw compleet gerenoveerd worden. Dit duurde tot 2004. De architecten Pierre Lallemand, Steven Beckers en Wilfried Van Campenhout ontwierpen de herinrichting van het gebouw (1997-2004).

Brussel_berlaymont-Rue_de_la_Loi

De belangrijkste wijzigingen waren onder andere een vergaderzaal bovenin de zuidoostelijke vleugel, een dubbele façade rond het gehele gebouw met verplaatsbare glaspanelen aan de buitenkant en grote openingen in de gelijkvloerse verdieping om meer daglicht toe te laten. Het nieuwe ontwerp moest 'transparantie’ uitstralen.

Wil je de Europese Commissie bezoeken kijk dan voor meer informatie op de website.

Berlaymont
Rue de la Loi / Wetstraat 170, Brussel

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.