Manneken Pis
Wie is de beroemdste inwoner van de stad Brussel? Dat moet toch ongetwijfeld Manneken Pis zijn. Slechts 58 cm. groot, piest het ventje er elke dag lustig op los.
De legende gaat dat er in de 14e eeuw reeds een fontein stond, op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat in Brussel. Deze droeg de naam Petit Julien, de naam die de Franstaligen aan het Manneken geven. Het is onduidelijk of er altijd al een plassende peuter op deze plek gestaan heeft, maar in 1619 staat in de archieven een melding van plaatsing van een dergelijk beeldje.
Waarom piest het ventje?
Over het feit waarom het Manneken piest, doen vele verhalen de ronde. Een kleine belhamel zou ooit eens tegen het huisje van een heks geplast hebben. De vrouw werd vreselijk boos en veranderde de kleine deugniet in steen. Anderen beweren dat het dappere kindje de lont van een bom heeft uit geplast en zo een catastrofe in de stad heeft weten te voorkomen.
Ook vertelt men het verhaal van een rijke burger die tijdens een feest zijn kleine jongen uit het oog verloor. Hij bad tot de Heilige Maagd Maria, dat zijn zoontje teruggevonden zou worden. Tevens beloofde hij er plechtig bij, dat hij een standbeeld van hem zou maken, in de positie waarin hij de vader hem zou aantreffen. Vandaag kunt u nog zien, waar het ventje mee bezig was, op het gelukkige moment dat zijn vader hem weer terugvond.
Ontvoering
Door zijn populariteit bij de bevolking, is Manneken Pis al meer dan eens het slachtoffer van een ontvoering geweest. De ergste vond plaats in 1965, toen het in tweeën gebroken beeldje als verloren beschouwd werd. In zijn nis, stonden alleen nog maar zijn enkels en voeten. Men besloot een kopie te vervaardigen ter vervanging van het origineel. Uiteindelijk werd de rest van zijn lichaam een jaar later teruggevonden in het kanaal. De gerestaureerde versie is te bezichtigen in het Museum van de Stad. Manneken Pis staat er niet altijd bloot bij, hij heeft meer dan 800 kostuums.
De stad Geraardsbergen is eveneens eigenaar van een Manneken Pis. Hoewel zowel Brussel als Geraardsbergen beweren dat zij het oudste beeldje hebben, blijft het onduidelijk welke stad nu als eerste het beeldje in bezit had. Beide steden zullen hier wel altijd om blijven strijden.
Vanaf de Grote Markt in enkele minuten bereikbaar. Denk je dat je het niet direct kunt vinden, volg de drommen toeristen en hou halt op de plek waar iedereen zijn camera tevoorschijn haalt. Want zeg nu zelf, je kunt de Belgische hoofdstad toch niet verlaten, zonder jezelf met het beeldje vereeuwigd te hebben..?