brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

De kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel is door de geschiedenis van BelgiŽ heen het toneel geweest van een reeks belangrijke gebeurtenissen. De uitvaart van Jan II de hertog van Brabant was ťťn van de eerste belangrijke ceremonies. De meest recente geschiedenis werd geschreven door prins Laurent en prinses Claire, die hier in 2003 in het huwelijk traden. †

Brussel_michiel-goedele-kathedraal

In het jaar 1047 liet hertog Lambert II een kerk bouwen ter ere van Sint-Michiel, de aartsengel en patroonheilige van de stad Brussel. Toen de Romaanse kerk in gebruik werd genomen, liet de hertog ook de relikwieŽn van Sint-Goedele overbrengen naar de kerk. Daarom luidt de officiŽle naam van de kerk Sint-Michielskathedraal, maar staat ze vooral bekend onder de naam Sint-Goedelekerk.

Brussel_michiel-goedele-kathedraal

In de dertiende eeuw werd er op dezelfde plaats begonnen met de bouw van een kerk in Brabantse gotiek-stijl. Het zou maar liefst drie eeuwen duren voordat het gebouw in de 16de eeuw afgerond werd met de kenmerkende twee torens aan de voorzijde.

Brussel_michiel-goedele-kathedraal

De kerk heeft een levendige geschiedenis, met heel wat belangrijke koninklijke en culturele gebeurtenissen. Zo werd Karel V hier uitgeroepen tot koning van Spanje. Na de slag van Waterloo werd voor Napoleon een loflied gezongen.†De kathedraal is de zetel van de aartsbisschop van Mechelen-Brussel en daarmee de hoofdkerk van BelgiŽ.

Brussel_Michielskathedraal

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video