Brusselbrussel-triomfboog-parkbrussel-markt

Atomium: 'het meest bizarre bouwwerk van Europa'

Brussel is trots op haar 'bollen'. In 1958 werd het Atomium gebouwd voor de Wereldtentoonstelling die toen in Brussel werd gehouden. Na afloop van de expo besloot de Belgsiche overheid de 'bollen' te laten staan, die zo konden uitgroeiden tot één van de bekendste beeldmerken van Brussel.

Brussel_Atomium-1b

Vijf van de negen bollen zijn te bezoeken. In een van de bollen is een permanente tentoonstelling over de Expo 58 te zien: 'Atomium. Van symbool tot icoon'. Een andere bol is gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen.  

TIP: Bestel je ticket voor het Atomium vantevoren online en vermijd de wachtrijen bij de kassa! Het ticket omvat zowel de toegang tot de attractie, de permanente en tijdelijke tentoonstellingen en het Panorama. 

Bestel hier tickets voor het Atomium

Brussel_Atomium-1

Kinderbol
In de kinderbol krijg je de mogelijkheid om de nacht in het Atomium door te brengen. Reuze spannend natuurlijk om met je schoolklas of je vrienden (maximaal 24 kinderen en minmaal 10, tussen de 6 en 12 jaar) een nachtje te slapen in een 165 miljard keer uitvergroot ijzerkristel. Onbegrijpelijk? Je krijgt het allemaal uitgelegd. Het panorama in de hoogste bol (92 meter) biedt een fantastisch uitzicht over de stad Brussel. Bij helder weer kun je zelfs helemaal tot aan Antwerpen kijken. 

Brussel_Atomium-uitzicht

Renovatie
In 2004 werd een grootscheepse, ruim twee jaar durende, renovatie uitgevoerd, zodat het gebouw voor haar 50e verjaardag weer prima in orde zou zijn. Vlak voor de oplevering van het vernieuwde Atomium overleed de ontwerper André Waterkeyn op 88-jarige leeftijd. 

Brussel_Atomium-1aFeiten en cijfers
Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Atomium uit staal vervaardigd zou worden. Aluminium bleek echter beter bestand tegen het gure regenweer. Sommigen beweren dat elke bol symbool staat voor een van de Belgische provincies. In 1958 telde België inderdaad negen provincies. Tegenwoordig zijn het er tien want de provincie Brabant werd opgesplitst in Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

De bollen zijn onderling met elkaar verbonden door 20 buizen. De hoogte van het bouwwerk is 102 meter. De doorsnede van de bollen: 18 meter. De doorsnee van de buizen: 3,30 meter. Het totaal gewicht (bij oplevering in 1958) is 2.400 ton.

Het Atomium bevindt zich in het noordelijke deel van de stad Brussel (op het Heizelplateau), 5 minuten wandelen van het metrostation Heizel/Heysel (lijn 6) en recht tegenover Mini-Europa. Meer informatie over openingstijden en prijzen vind je op de website van het Atomium.

Atomium
Atomiumlaan, Brussel

Brussel_Atomium-uitzicht

Brussel_Atomium-uitzicht-1

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video