Aan de slag in het Dino-lab
Een perfect uitje voor kinderen in alle leeftijdscategorieën is het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Een oersaaie naam, maar een spectaculair museum. De collectie behoort tot de 10 belangrijkste natuurhistorische verzamelingen ter wereld en is na Parijs en Londen de grootste van Europa.
Schatten als de Iguanodons van Bernissart, de Spy neanderthalers, de Dautzenberg-schelpencollectie, de vier maansteentjes, de Tasmaanse buidelwolf of de insectencollectie van baron De Selys Longchamps, zijn uniek in de wereld.
Dino-galerij
Eén van de meest tot de verbeelding sprekende tentoonstellingen is de galerij met 30 skeletten van dinosauriërs, gevonden in een Belgische mijn. Voor het verhaal van de ontdekking, het leven van de dino’s en hun evolutie is meer dan 3000m2 aan 'museumruimte' beschikbaar, een glazen 'kooi' van drie verdiepingen hoog.
Dino-lab
Helemaal geweldig is natuurlijk het paleoLAB, de ontdekruimte in de Dinogalerij. Ben je echt gek van alles wat te maken heeft met fossielen, dinosauriërs en andere prehistorische dieren? Dan kan je hier je hart ophalen ( voor ouders en kinderen van 5 tot 12 jaar). Er zijn 3 sessies per dag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur, gedurende de Belgische schoolvakanties. Je betaalt 2 euro extra bovenop het ticketbedrag.
Aanraken, uitproberen, onderzoeken, puzzelen: hier kan je dat allemaal. Je doet mee aan opgravingen en ontdekt fossielen of blaast zoals de wind een skelet vrij. Je kan ook een afgietsel maken of dinosporen volgen. Of je bekijkt en rangschikt mineralen, trekt een prehistorisch plunje aan of leest lekker rustig een boeiend dinoboek. Een activiteit voor de hele familie!
3D-reconstructies
De vaste tentoonstelling in het museum is thematisch van opzet. Verken de evolutie van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene in een gloednieuwe zaal, de 'Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam'. 3D-reconstructies en fossielen leiden je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie.
Ontdek op een interactieve manier de aanpassingen die ons van onze voorlopers onderscheiden (grotere hersenen, kleinere tanden...). Buig je over de wonderlijke werking van de complexe machine die ons menselijk lichaam is. Achterhaal hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.
Miljarden jaren in een flits
In de Galerij van de Evolutie flits je door miljarden jaren aards bestaan. De galerij zoomt daarbij in op 6 belangrijke hoofdstukken van de evolutie: de cambrische explosie, het rijke waterleven van het devoon, de verovering van het land tijdens het carboon, de woelige zeeën van het jura, de opkomst van de zoogdieren in het eoceen en de invloed van de mens op het heden.
Volg de lotgevallen van het leven op aarde, vanaf primitieve grondleggers over zeemonsters tot de mens … en zelfs een kijkje in de toekomst. De natuurhistorische geschiedenis van de Zuid- en Noordpool hebben een eigen plek in het museum gekregen, evenals de insekten, mineralen en schelpen.
Museum voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29, 1000 Brussel