Brusselbrussel-triomfboog-parkbrussel-markt

Koninklijk Poppentheater Toone

Het Koninklijk Poppentheater Toone in Brussel toont je de eeuwenoude traditie van het volkse marionettentheater. Verscholen in de Sint-Petronillagang is dit letterlijk en figuurlijk, sinds 1830, een goed verborgen Brusselse schat.

Tijdens elke voorstelling kun je in theater Toone rekenen op eigenzinnige marionetten die er grappen en grollen verkondigen. Woltje, voert hier het hoogste woord, in Brussels dialect. Naast deze spreekstalmeester kun je kijken naar klassieke stukken als van de Drie Musketiers en opera voor de poppen, tot Faust of Dr Jeckyl & Mr Hide.

Brussel_Toone-poppentheater

Marollen
Het volksvermaak kent haar oorsprong in de Marollen, waar tijdens de Spaanse overheersing, in donkere kelders, middels poppen de spot werd gedreven met de vijand. Door de enorme populariteit groeide het uit tot groot vertier onder de Brusselaren. Oprichter van theater Toone (een verbastering van zijn voornaam Antoine) was de eerste generatie der poppenspelers. Hij gaf de traditie door aan zijn zoon, die het op zijn beurt weer leerde aan zijn kleine jongen. Zo geschiedde het generaties lang. In 2003 kwam daar verandering in toen de burgemeester van Brussel Nicolas Géal tot Toone VIII kroonde om de eeuwenoude traditie voort te zetten.

Wist je dat het theater in de jaren zestig tijdelijk haar deuren sloot? Door de opkomst van bioscoop en televisie, trok deze vorm van volksvermaak meer aandacht dan de houten poppen in het kleine theater. Slechts drie jaar later, wordt de traditie opnieuw opgepakt en is Toone tot op de dag van vandaag te bezoeken.

Brussel_Toone-poppentheater

Is Kuifje een afstammeling van Woltje?
Geruchten doen al jaren de ronde. Is Kuifje familie van Woltje? Hergé, de Belgische striptekenaar en bedenker van Kuifje, was een graag geziene gast bij het marionettentheater. Hij heeft zich zeker door de praatgrage houten pop laten inspireren. Bepaalde karaktertrekjes komen bij beide figuren terug, net als de pofbroek die beide knapen dragen.

Bij Theater Toone kun je niet alleen terecht voor een voorstelling, het is tevens een café een biblio- en videotheek. Ook kun je er de ‘gepensioneerde’ poppen bewonderen in het marionettenmuseum.

Koninklijk Poppentheater Toone
Rue du Marché aux Herbes 66, Brussel

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.