brussel-marktBrusselbrussel-triomfboog-park

Frites Atelier van Sergio Herman

De Nederlandse sterrenchef Sergio Herman opent in het najaar van 2018 een Frites Atelier in Brussel. Deze nieuwe vestiging is de grootste tot nu toe met meer dan 80 zitplaatsen. Eerder opende de Zeeuws-Vlaming al vestigingen in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Arnhem en Den Haag. Deze zomer wordt ook een Frites Atelier in Gent geopend.

De sterrenchef slaat voor zijn nieuwe zaak de handen in elkaar met de Belgische brouwer AB InBev. De vestiging in een monumentaal pand aan de Sint-Katelijnestraat is geheel in lijn zijn met de andere Frites Ateliers, alleen krijgt de Brusselse vestiging een uitgebreidere kaart met door Sergio Herman ontwikkelde snacks en een ruime selectie van bieren van de tap. Dankzij het grote aantal zitplaatsen en het uitgebreidere assortiment kiest Frites Atelier bovendien voor een brasserie-ervaring die laagdrempelig wordt gehouden.

Brussel_frites-atelier

Frites
Sergio Herman experimenteerde anderhalf jaar met de receptuur voor de frites. Hij proefde honderden aardappelen en probeerde alle bakmethodes en sauzen uit. De frites is van diverse Zeeuwse aardappelrassen. De herkomst van de aardappel kan per jaar kan verschillen. 'De ene oogst is de andere niet. We bekijken continu waar de beste aardappel vandaan moet komen', aldus Herman. De frites worden in de centrale productiekeuken gesneden. Voor- en afbakken gebeurt op locatie, in 100% plantaardige en pure olie. De frites worden driedubbel gebakken en gezouten met zeekraalzout. Dat geeft net even een wat meer ziltige smaak dan het zout dat wij kennen. De frietjes zijn mooi droog krokant gebakken en toch lekker zacht van binnen.

Brussel_frites/atelier_sergio herman

Saus 
Mayonaise, curry en satésaus vind je niet op de kaart. Gasten kunnen kiezen uit vijf sauzen van de hand van Sergio Herman. Deze wisselen regelmatig. De eerste zijn: basilicum, peper, truffel, béarnaise en classic Belgische mayonaise. De sausen zijn vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Je mag de sauzen zelf ‘tappen’ over je frietjes uit de handgemaakte sauspotten. 

Ook staan er groentegerechten op het menu met groentes van het seizoen van de Zeeuwse, biologische boerderij Welgelegen. De frites worden niet geserveerd in de klassieke frietzak, maar in een luxe kartonnen bakje. 

Brussel_Frites_Atelier

Het interieur van de frietzaken van Sergio Herman is ook bijzonder. De in zwart uitgeslagen bronzen fornuizen van Fredrik Molenschot, de handgemaakte sauspotten en de door Studio Piet Boon ontworpen brasserie-achtige inrichting. Dit alles samen met de gouden letters op de zwarte luifel, de chique vloer en de marmeren balie verraden de klant dat ze hier niet van doen hebben met een doorsnee zak friet. 

Toppers 
Toppers op het menu van Frites Atelier zijn Sergio's Premium (frites met romeinse sla, jonge scheuten, ceasar-mayonaise, Parmezaanse kaas, kippenhuid-chips en citroenrasp) en friet met Vlaamse stoverij (in Belgisch bruin bier gestoofd rundvlees, gerserveerd met tuinkers en ingelegd mosterdzaad).

Brussel_frites-atelier-sergio-herman

Brussel
“De opening van ons zesde Frites Atelier is een echte mijlpaal. Brussel heeft als hoofdstad van Europa en als hub voor tal van internationale instellingen en organisaties een internationale uitstraling. Met Frites Atelier in Brussel zetten wij zo een belangrijke stap die ons moet helpen om ons de komende jaren ook internationaal op de kaart te zetten”, aldus CEO Pieter Munten.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.