brussel-triomfboog-parkBrusselbrussel-markt

Brutopia - De dromen van Brussel

Brussel is de meest gehate stad van BelgiŽ en de Europese Unie.†De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden†op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. "It's like a hellhole,' verklaarde Donald Trump.

Brussel_Boeken_Brutopia_Pascal_VerbekenMaar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieŽn, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten.†Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest,†salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat†en de eu bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project†sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien†een toevluchtsoord voor dissidente hemelbestormers en artistieke†vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater†aller tijden. Sommige dromen veranderden de wereld,†andere vielen stuk op de Brusselse kasseien.

In Brutopia volgt Pascal Verbeken het spoor van de dromenjagers.†Hij verkent Europese salons en achterbuurten, luistert†naar denkers, daklozen, prostituees, politieke leiders en nieuw†aangespoelde plannenmakers. Verbeken leidt de lezer op magistrale†wijze door deze geschiedenis van de Brusselse dromen en†legt zo de hedendaagse ziel bloot van deze mysterieuze stad.

Pascal Verbeken (1965) is auteur en scenarist. Hij schreef onder meer Arm WalloniŽ, Grand Central Belge, Tranzyt Antwerpia en tv-scenarioís als 100 jaar Vooruit. Zijn boeken werden geshortlist voor de AKO Literatuurprijs, de ABN Amro-prijs voor Non-Fictie en de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het Beste Reisboek. Met Arm WalloniŽ won hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek.

Brutopia - De dromen van Brussel
Pascal Verbeken
De Bezige Bij, 2019
ISBN†9789403144306
Ä 22,99 (paperback)
Ä 12,99 (ebook)

Bestel Brutopia bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.