brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

Pieter Bruegel - de biografie

Van alle kunst uit de Vlaamse school lijkt het werk van Pieter Bruegel (1525?-1569 Brussel) het meest kenmerkend voor de Lage Landen. Schilderijen als De Spreekwoorden, De Kinderspelen, Dulle Griet, De Boerenkermis en Luilekkerland zijn herkenbaar en geliefd.†En ze maakten van Pieter Bruegel een folkloristisch icoon, ook al strookt dit niet helemaal met zijn levensloop.†

Brussel_Boeken_Pieter_Bruegel_de_biografieLeen Huet schreef met Pieter Bruegel de eerste echte biografie van de zestiende-eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm.

Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die op enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creŽerde en die veel te jong overleed. Deze caleidoscopische biografie is in meerdere opzichten magistraal geschreven, niet het minst omdat Leen Huet een nieuwe interpretatie geeft aan De Dulle Griet.

Leen Huet studeerde kunstgeschiedenis en wijsbegeerte in Leuven en Firenze. Ze publiceerde romans, verhalen en essays. In 2006 maakte ze de eerste Nederlandse vertaling van Rubens' brieven. Samen met Jan Grieten schreef ze een biografie van Rubens' 'vriend en patroon', de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox (2010). Met haar boek over Bruegel keert ze terug naar een vroege liefde, de kunst van de zestiende eeuw.

Pieter Bruegel - de biografie
Leen Huet
Uitgeverij Polis, 2016
ISBN†9789463100816
Ä 34,95 (hardcover)
Ä 19,99 (ebook)

Bestel Pieter Bruegel bij bol.com

Bestel hier het ebook

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.