Brussel; onafhankelijk, twee maal bezet, onafhankelijk
Met de onafhankelijkheid van Belgie veranderde er veel voor Brussel. Vlak na 1830 zag de stad er nog grotendeels uit als tijdens het 'Ancien Regime'. Smalle straten, oude gebouwen en grote, open, groene ruimten met boomgaarden en vee binnen 'de muren'.
De loop van de 19de en 20ste eeuw, met de industriele 'revolutie', de bevolkingsgroei en de bouwdrift, heeft het aanzien van Brussel voorgoed veranderd. De oude wallen werden verder gesloopt, de Zenne, die niet veel meer was dan een open riool, werd overwelfd en verdween dus uit het stadsbeeld, er kwamen nieuwe prestigieuze gebouwen als het Justiepaleis, de overdekte winkelgalerijen, stadsparken waar eens oude wijken stonden.
Leopold II
De eerste spoorweg van het continent liep van Mechelen naar Brussel en uiteraard moest daar veel voor wijken. Het was vooral onder Leopold II dat Brussel één grote bouwput werd. Het resultaat was niet alleen slechter. Brussel kreeg het aanzien van een elegante grote stad, met brede lanen,stadspaleizen en art nouveau herenhuizen.
Duitse bezetting
In de 20ste eeuw werd Belgie twee maal bezet door de Duitsers. Gelukkig werd nauwelijks schade aangericht. Na de Tweede Wereldoorlog richtte Belgie met Nederland en Luxemburg de Benelux op. De voorloper van Europa op het gebied van vrij verkeer van goederen, diensten en mensen.
Hoofdstad van Europa
In 1959 werd in Brussel de zetel van de EEG (voorganger van de EG) gevestigd en van EURATOM. Brussel had zichzelf op de kaart gezet met de organisatie van de Wereldtentoonstelling in 1958. Het Atomium is nu een wereldberoemde toeristische attractie en blijvende herinnering aan die tentoonstelling.
In 1967 werden de gebouwen van de Raad voor Europa en de Europese Commissie (het Berlaymont) neegezet. Al deze gebouwen hebben volledige wijken en mooie oude huizen opgeslokt.
Onaantrekkelijk
Rond het Luxemburgstation veranderde de Leopoldwijk totaal van aanzicht door het gebouw van het Europese Parlement. De aanleg van de Noord-Zuid-treinverbinding, het metronet (vanaf 1965) hebben lange tijd de aantrekkelijkheid van het wonen in Brussel sterk verminderd. Hele buurten raakten ontvolkt en verkrot en de vroegere bewoners werden vaak vervangen door armere bevolkigsgroepen, meestal afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee.
Brussel: multicultureel met waardevol erfgoed
Het oude Brussel van de 19de en het begin van de 20ste eeuw is stilaan veranderd van een sterk verfranste stad in een multi-culturele en -nationale grootstad. een uitdaging voor de huidige stadbestuurders, evenals de zorg voor en het onderhoud van het cultureel erfgoed waar men gelukkig steeds meer oog voor krijgt.