Brusselbrussel-triomfboog-parkbrussel-markt

Expositie Theodoor van Loon

Locatie: BOZAR, Brussel

Van 10 oktober 2018 tot 13 januari 2019 is er in het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een prachtige tentoonstelling te zien met in de hoofdrol Theodoor van Loon, een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio. Net als zijn tijdgenoot Rubens ontwikkelde Van Loon een krachtige, originele stijl en liet hij zich zijn hele schildersleven lang inspireren door de meesters uit Italië.

Theodoor van Loon (1581-1649) was een van de belangrijkste schilders van zijn generatie, die prestigieuze opdrachten uitvoerde voor het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella en verschillende religieuze kloosters in de Lage Landen. Zijn oeuvre raakte echter mettertijd overschaduwd en het werk van de Brusselse meester is dan ook weinig gekend. BOZAR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België willen daar met deze allereerste tentoonstelling ooit rond Van Loon verandering in brengen. De expositie toont zijn opmerkelijke talent zodat iedereen kennis kan maken met de schitterende werken van deze bijzondere kunstenaar. 

Brussel_theodoor-van-loon

De krachtige barokstijl van Van Loon maakt vandaag nog indruk vanwege haar majestueuze, haast gebeeldhouwde figuren, geboetseerd door licht en schaduw. In navolging van Barocci en Caravaggio ensceneert hij forse levensgrote personages met brede gebaren en volle gezichten. Zoals de kunstenaars uit Bologna houdt Van Loon zijn composities ordelijk en vaak helder van kleur, maar zoals de schilders uit het Noorden blijft hij gehecht aan de detaillering van texturen en ornamenten. Het oeuvre van Van Loon is hoofdzakelijk religieus van aard en net zoals Rubens stelt Van Loon zijn kunst ten dienste van de contrareformatie. Hij voerde o.a. opdrachten uit voor kerken in en rond Brussel, maar ook voor de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.

Tijdens de tentoonstelling kan je een 50-tal werken bewonderen, waaronder representatieve schilderijen, gravures, boeken en een tekening van Van Loon alsook een selectie van werken van schilders die hem beïnvloed hebben (zoals Barocci, de Caracci's en verschillende caravaggisten) of kunstenaars die hij op zijn beurt heeft geïnspireerd. De werken zijn afkomstig van internationale musea (waaronder het Louvre, de Galleria degli Uffizi en het Kunstmuseum Basel), van Belgische musea (o.a. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en M-Museum Leuven) en van verschillende internationale private collecties en kerken.

Theodoor van Loon – een caravaggist tussen Rome en Brussel
BOZAR Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
10 oktober 2018 - 13 januari 2019 
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur (op donderdag tot 21.00 uur)

Brussel_theodoor-van-loon

Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video