Brusselbrussel-marktbrussel-triomfboog-park

Spaanse stillevens

Locatie: BOZAR, Brussel

De tentoonstelling 'Spanish Still Life' in museum BOZAR in Brussel geeft een blik op de rijkdom en veelzijdigheid van stillevens uit Spanje. In een chronologisch overzicht, van de jaren 1600 tot vandaag, ontdekt de bezoeker een 80-tal werken van Spaanse meesters. Stillevens van grote kunstenaars zoals Cotán, Velázquez, Goya, Picasso, Miró en Dalí worden geplaatst naast werk van hun tijdgenoten en voorlopers om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van het genre en de evoluties die het doormaakte.

Brussel_still-life-stillevens

Stillevens komen al van oudsher voor, maar ontwikkelden zich pas vanaf de 17e eeuw tot een apart genre. Het Spaanse stilleven neemt een specifieke plaats in binnen de Europese context. Er is een onmiskenbare verwantschap met Vlaamse en Italiaanse modellen, maar de eerste specialisten van het stilleven in Spanje ontwikkelden hun eigen beeldtaal. Vooral de ‘bodegónes' uit de 17e eeuw, gekenmerkt door hun sobere en uitgepuurde uitvoering, zijn ware hoogtepunten in de geschiedenis van het genre.

Ondanks zijn populariteit bij opdrachtgevers en koninklijke hoven, is het stilleven een vaak miskend genre: het wordt bekeken als een academische oefening in compositie, kleur en textuur met vooral decoratief belang. Toch is het een boeiend genre in de kunstgeschiedenis. De grote variëteit aan afgebeelde objecten – zoals tafels met voedsel, fruit of wild, vanitastaferelen, trompe l'oeils en zelfs kookscènes – barsten vaak van symboliek en moraliserende boodschappen.

Brussel_still-life-expositie

Het stilleven maakte ook een boeiende evolutie mee: van een enorme bloei en expansie tijdens de weelderige barokjaren in de 17e en 18e eeuw, tot het uiteindelijk in de twintigste eeuw terug op de kaart werd gezet door de avant-garde. Kubistische experimenten van artiesten als Picasso tilden het traditionele genre naar een nieuw niveau en maakten het weer relevant.

Brussel_still-life-stillevens

De retrospectieve in Brussel brengt voor de eerste keer de vierhonderdjarige evolutie in beeld van de fraaiste Spaanse stillevens en is opgebouwd rond 4 thematisch-chronologische clusters per eeuw. Bij de start in de 17e eeuw is de blikvanger ongetwijfeld de 'oervader van het genre', Sanchez Cotán, die vele generaties na hem beïnvloedde. Van de eerste bodegónes uit de zeventiende eeuw, gaat het verder met de persoonlijke interpretaties van Velázquez, Zurbarán en Goya tot de vormexperimenten van Picasso, Dalí en Miró en het werk van hedendaagse Spaanse kunstenaars als López of Barceló.

Spanish Still Life
Bozar, Brussel
23 februari - 27 mei 2018

Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video