brussel-triomfboog-parkbrussel-marktBrussel

Soviet Design - Red Wealth

Locatie: ADAM Design Museum, Brussel

ADAM, het designmuseum op de Heizel in Brussel, toont ontwerpen uit de voormalige Sovjet-Unie van 1950 tot 1980, onder de titel 'Soviet Design. Red Wealth'. De tentoonstelling omvat meer dan 600 iconische stukken van de Sovjet-Russische levensstijl, voorbeelden van grafisch en industrieel design, technische tekeningen en prototypes gemaakt door Sovjetdesigners afkomstig uit het Moscow Design Museum en uit privécollecties. Sommige ervan werden nooit geproduceerd en bestaan alleen als prototypes.

Vanaf eind jaren vijftig maakten ook Russische ontwerpers zich los van het stalinisme, met soms verbijsterende resultaten tot gevolg, op alle vlakken. Van treinen en boten, via elektrische apparaten, gitaren, platenhoezen, klokken en lampen tot sigarettenpakjes, conservenblikken, capsules en affiches. De tentoonstelling is opgedeeld in secties die elk een aspect van het leven en de materiële cultuur van de Sovjetburgers vertegenwoordigen: kindertijd en ontspanning, sport en openbare gebeurtenissen, visuele communicatie en verpakkingsdesign, meubilair en huishoudartikelen, precisietechniek en industriële productie.

Brussel_sovjet-design

Soviet Design. Red Wealth" opent met de enige echte auto van de tentoonstelling, de legendarische Volga, die zestig jaar geleden ook te zien was in het Russisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel. Op de expositie zijn ook enkele schaalmodellen van de auto te zien. Je ziet er verder platenhoezen, conservenblikjes, serviezen en lampen, maar ook blitse rockgitaren met dubbele nek en pastelkleurige pick-ups. De best wel moderne Latvya minibus werd in 1959 in Letland ontwerpen door Svetlana Mirzoyan. Een vrouwelijke ontwerper was helemaal niet ongewoon in Sovjettijden. Voorts zijn er een brandweerwagen op schaal, een soort overdekte sneeuwscooter en ontwerptekeningen van treinen te zien.

Brussel_sovjet-design

Heel wat ontwerpen zijn geïnspireerd door de ruimtevaartsuccessen van de Sovjet-Unie. Typische voorbeelden hiervan zijn de Roketa naaimachine en de driewielige stofzuiger in spoetnikstijl van Saturn. De Spoetnik-stofzuiger was een van de grote attracties in het Russisch paviljoen op Expo 58.

Soviet Design - Red Wealth
ADAM, Brussels design Museum
24 januari - 21 mei 2018

Travel Brussels in a minute

Mooie korte impressie van Brussel met drone en video