Brusselbrussel-triomfboog-parkbrussel-markt

Victor Horta & Wolfers

Locatie: Jubelparkmuseum, Brussel

In het Jubelparkmuseum in Brussel wordt 105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond, naar een ontwerp van de beroemde architect Victor Horta.

Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt met vrijwel dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta destijds had voorzien in het gebouw dat zich in de Arenbergstraat in Brussel bevond. Het museum stond in voor de restauratie van de vitrines en toonbanken, terwijl de Regie der Gebouwen de tentoonstellingszaal helemaal renoveerde. Het oorspronkelijke interieur met de tentoongestelde stukken is uniek en zeker een bezoek waard. De expositie is te bezoeken tot 31 december 2018.

Brussel_horta-Wolfers-jubelpark

In 1909 kreeg architect Victor Horta de opdracht om in de Arenbergstraat in Brussel het gebouw en het winkelinterieur van juwelier Wolfers Frères te ontwerpen. Gezien het internationale prestige dat Wolfers genoot, was het vanzelfsprekend dat deze zilver- en juwelierszaak een beroep deed op de beroemde art nouveau-architect. Met veel luister werd het bouwwerk ingehuldigd op 4 november 1912.

Het gebouw en de winkel bleven in gebruik tot het begin van de jaren '70 van vorige eeuw. Nadat de toenmalige Kredietbank (nu KBC Bank) zich in het complex had gevestigd, werd het winkelinterieur in 1973 ontmanteld en overgebracht naar het Jubelparkmuseum. Daar werd het in 1977 gedeeltelijk heropgebouwd. Meer dan de helft van de interieurelementen kon niet worden opgesteld en werd daarom bewaard in de magazijnen van het museum.

Brussel_horta-wolfers-freres

Art Nouveau
Het art nouveau-winkelinterieur is deskundig gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahoniehout, werd gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding aan de binnenzijde van de toonkasten werd opnieuw geweven volgens het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag werd opgefrist waardoor de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar is geworden: een sublieme combinatie vandonkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de zachtpaarse kleur van de muren.

Op basis van een grondige historische studie worden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien. De oorspronkelijke toegangsdeuren van de juwelierszaak zijn eveneens geïntegreerd. Zo betreden bezoekers de zaal nu op dezelfde manier als vroeger het rijke en exclusieve cliënteel de zaak binnenwandelde.

Brussel_horta-Wolfers-jubelparkmuseum

Jubelparkmuseum
De opening en de restauratie van de winkel Wolfers in het Jubelparkmuseum is nog maar het eerste onderdeel van een grootschalig project. Dat bestaat erin de Europese decoratieve kunsten opnieuw te groeperen in het monument dat daarvoor aan het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd. Het betreft het statige complex aan de Nerviërslaan waarvan de voorgevel wordt gekenmerkt door een monumentale koepel.

Horta & Wolfers
Jubelparkmuseum, Brussel
29 november 2017 - 31 december 2018

Openingstijden
dinsdag - vrijdag: 9.30 - 17.00 uur
zaterdag-zondag en feestdagen: 10.00 - 18.00 uur
24/12 en 31/12: gesloten om 15.00 uur

Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.