brussel-marktbrussel-triomfboog-parkBrussel

Ommegang 2023

Locatie: Grote Markt, Brussel

De Ommegang in Brussel vindt in 2023 plaats op woensdag 28 juni en vrijdag 30 juni op de Grote Markt, vanaf 20.45 uur. De voorstelling is een stukje Brusselse folklore en een historisch spektakel, met 1.400 figuranten, folkloristische en historische groepen, paarden, marionettentheater, reuzen, vendelzwaaiers en dans.

Brussel_ommegang

Ieder jaar trekt de Ommegang van de Grote Zavel naar de Brusselse Grote Markt. Dit jaar gebeurt dat op woensdag en vrijdag. De Ommegang diende oorspronkelijk om de overdracht te vieren van het wonderbaarlijke beeld van Onze-Lieve-Vrouw- op ‘t Stoksken, van de kathedraal van Antwerpen naar Brussel. Vervolgens herdacht hij ook de historische optocht van Keizer Karel V en zijn zoon Filips bij hun luisterrijke intrede in 1549 in Brussel - toen de hoofdstad van het grote Habsburgse Keizerrijk.

Brussel_ommegang

In het Warandepark staat er van 29 juni tot en met 1 juli een middeleeuws dorp, dit jaar voor de tiende keer. Gedurende vier dagen kan men daar genieten van oude ambachten, bierproeverijen en riddertoernooien met zwaardgevechten en steekspelen. Dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur. Op het Agoraplein en achter de Beurs staat tijdens dezelfde periode een middeleeuwse markt (van 12.00 tot 21.00 uur).

Brussel_ommegang

Brussel in 4K

Mooie video over Brussel en haar bezienswaardigheden.